Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, dana 21. jula 2011. godine, usvojila izmenu Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „ T- 500“. Podsećamo, na osnovu Uredbe pre izmene, cena vekne hleba SAVA od 500 grama nije mogla biti skuplja od 54,22 dinara, dok izmenom ove Uredbe cena ne može biti viša od 45,97 dinara, što je manje za 15 posto.

Prema podacima Unije pekara Srbije i Instituta za ekonomiku poljoprivrede, učešće cene brašna u proizvođačkoj ceni hleba iznosi približno 50%. Polazeći od činjenice da je sada cena brašna niža za oko 26%, preračunata je proizvođačka cena hleba do 39 din za veknu od 500 grama na osnovu novih cena pšenice i brašna, a poštujući paritet uspostavljen na tržištu pre donošenja Uredbe (1.aprila 2011.god. ).

Donošenje Uredbe ima za cilj praćenje stanja na tržištu brašna i hleba kako bi se obezbedilo očuvanje standarda građana kao i ravnomerno snabdevanje stanovništva osnovnim vrstama hleba. Navedena izmena Uredbe stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“ a primenjuje se do 30. septembra 2011. godina.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">