Povodom informacija u medijima koje se tiču kontaminacije ovogodišnjeg roda kukuruza u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obaveštava javnost da nadležni granični fitosanitarni inspektori kontrolišu sve pošiljke kukuruza iz inostranstva na prisustvo mikotoksina i da tokom ove godine nije bilo pošiljaka zaraženih aflatoksinom.

Naglašavamo da je na osnovu Zakona o bezbednosti hrane odgovornost za bezbednost kukuruza proizvedenog u Srbiji prvenstveno na proizvođačima.

Propisi nalažu da svaki subjekt u poslovanju sa hranom, koji koristi biljna hraniva među kojima je i kukuruz, mora da ima uspostavljen sistem samokontrole na prisutvo određenih parametara među kojima je i aflatoksin.

Zbog nepovoljnih klimatskih uslova ove godine – suše, koja može za posledicu imati i uvećanu kontaminaciju aflatoksinom, Ministarstvo pojačano radi na utvrđivanju konkretnih i preciznih podataka o stanju ovogodišnjeg roda kukuruza, o čemu će javnost blagovremeno obavestiti.

Ministarstvo poziva medije da neproverene i činjenično neutemeljene izjave, koje dovode do uznemirenja javnosti i značajnog ugrožavanja ekonomskih interesa Srbije kao velikog izvoznika kukuruza, ne plasiraju na senzacionalistički način.

Izvor: http://www.mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">