Reklama

Predstavnici privrednih komora zemalja s područja bivše Jugoslavije sastali su se danas u Ljubljani na inicijativu Privredne komore Slovenije da bi razgovarali o jačanju saradnje i zajedničkom traženju novih poslova.
Na sastanku su bili predstavnici komora BiH i Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i domaćina – Slovenije.

Učestvovali su i predstavnici pedesetak preduzeća iz BiH, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, i 50 iz Slovenije, i danas ostvarili više od 180 bilateralnih poslovnih razgovora.

Slovenija ima razvijene odnose s državama bivše Jugoslavije, „ali u poslednje vreme opažamo pad obima poslovanja“, rekao je predsednik slovenačke komore Samo Hribar Milič i izneo da je to razlog današnjeg sastanka.

Od trinaest hiljada privrednih subjekata u Sloveniji koji posluju na stranom tržištu, samo dve hiljade radi u zemljama protisteklim iz Jugoslavije, rekao je Milič.

wikimedia.orgwikimedia.org

Podpredsednica Privredne komore Hrvatske Jasminka Trzun je istakla da stupanje Hrvatske Evropsku uniju (EU) 1. jula znači da su države bivše Jugoslavije dobile novog partnera, uz mnogo promena u načinu poslovanja.

Trzun je izrazila spremnost svoje organizacije za pomoć kolegama u susednim zemljama na njihovom putu ka EU.

Predsednik crnogorske komore Velimir Mijušković je ocenio da sada „moramo da zajedno nastupamo na tržištu trećih zemalja“ jer bi to povećalo konkurentnost, a na sajmovima i drugim skupovima u inostranstvu privuklo veću pažnju na region i na svaku od zemalja pojedinačno.

To je podržala Stojmirka Tasevska iz Upravnog odbora Privredne komore Makedonije, i založila se za veću saradnju pre svega unutar regiona.

Raša Ristivojević, potpredsednik Privredne komore Srbije, podvukao je značaj razmene informacija i iskustava među komorama i dodao da PKS namerava da već jesenas organizuje forum o tome u Beogradu.

Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić, rekao je da BIH ima negativan saldo spoljnotrgovinske razmene sa svim zemljama bivše Jugoslavije, osim s Crnom Gorom. Zato je unutar CEFTE postignut dogovor o tome da još neko vreme ostanu carinske barijere za industrijske proizvode, dok se privreda BIH unekoliko ne oporavi.

Vasić je rekao da se nada da bi barijere mogle biti uklonjene kroz godnu-dve.

Predsednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić je rekao da su razgovarali o jačanju konkurentnosti privreda svojih zemalja. Put do veće konkurentnosti privrede RS on vidi u većoj efikasnosti javne uprave i jednostavnijih birokratskih postupaka.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">