Fabrika šećera Crvenka proglašena je danas za pobednika u oblasti energetske efikasnosti u Srbiji, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Banka je, u okviru svog programa za promovisanje energetske štednje i rešenja u oblasti obnovljivih energetskih izvora u Srbiji, dodelila priznanja kompanijama koje su znatno smanjile svoje energetske izdatke, povećale proizvodnju i postale konkurentnije.

Na ceremoniji dodele priznanja u Beogradu, na kojoj su učestvovali predstavnici poslovne i političke zajednice, EBRD je izdvojila šest najboljih projekata koji su finansirani iz sredstava Kreditne linije za finansiranje održivih energetskih sistema zapadnog Balkana (WeBSEFF).

Pobednici su predstavnici niza sektora – od šećerana do celičana i planinskih odmarališta, od proizvodnih linija do kotlova na biomasu i geotermalnih energetskih sistema.

Svi ti dobitnici služe kao primer da ulaganja u uštedu energije povećavaju konkurentnost na različite načine, ukljucujući smanjenje operativnih troškova i izdataka za održavanje i da povećavaju efikasnost korišćenja sirovina, saopštila je EBRD.

Fabrika šećera Crvenka, koja je ukupni pobednik za energetsku efikasnost, iskoristila je zajam od dva miliona evra za smanjenje izdataka. To joj je pomoglo da sredstva otplati za manje od godinu dana i da istovremeno poveća svoju konkurentnost i proizvodne kapacitete.

Ostali dobitnici su proizvođač džema „Vud master“ za najuspešniju investiciju u obnovljivu energiju i fabrika nameštaja „Termal inženjering“, čiji je projekat povrh energetske uštede pokazao najveću „dodatu vrednost“.

Takođe su dodeljene nagrade u potkategorijama – za najbolji projekat u proizvodnji, preradi hrane i sektoru efikasne izgradnje, u kojima su pobednici kompanije „Stublina“, „Martis komerc“ i „MK Mauntin rizort“.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">