Treći po redu međunarodni sajam BioBalkan Expo 2012, u organizaciji Fonda Organska Srbija okupio je veliki broj organskih proizvođača iz zemlje i inostranstva. Posetioci će moći da posete sajam do subote u 14 časova.

Članovi udruženja predstavili su svoje proizvode i usluge na zajedničkom štandu „Serbia Organica“-e.

„Conimex“ iz Beograda predstavio je proizvode od organski gajene aronije, „Repro Trade“ iz Novog Sada kornfleks, testeninu za koju su dobili zlatnu medalju na Novosadskom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kao i hlebne mešavine, naš veliki proizvođač čajeva Farago predstavio je paletu čajeva u novoj ambalaži, „Institut za ratarstvo i povrtarstvo“ iz Smederevske Palanke proizvodni program i usluge koje pružaju iz domena organske proizvodnje, „General store“ iz Beograda uvozni program maslinovog ulja, testenina, dvopeka, proizvoda od prerađenog paradajza itd. kao i sopstvenu proizvodnju žitarica i povrća, rakiju i vino kao i lepote svog kraja i turističku ponudu na svom imanju promovisao je Milovan Milošević iz sela Dub, štand je ukrasila korpa prepuna povrća sa „Bio farme Šokšić„, a „Samo zdravo„, koji prodaje organske proizvode na pijacama u Beogradu je potrošačima ponudio veliki izbor čajeva i ostalih proizvoda koje prodaje i na pijacama u Bloku 44 i Bežanijska kosa.

Na sajmu su bili prisutni i „Organska farma Laf„, „Beyond“ iz Niša, gazdinstvo Mamužić iz Ljutova, gazdinstvo Atanacković iz Crepaje, Biofarma Balanji iz Lukinog sela.

Na, trećoj po redu, konferenciji koja je održana u sredu, 26. septembra, pod nazivom „Organska farma“, prisutnima su se obratili gospodin Branko Čičić iz Fonda Organska Srbija i gospođa Nada Mišković, predsednica Nacionalne Asocijacije Serbia Organica. U nastavku programa o organskoj farmi govorila je profesor dr Snežana Oljača, o podizanju zasada voća doc dr Milica Fotirić, dr VladimirFilipović je ukazao na značaj proizvodnje i primene komposta u organskoj proizvodnji kao i značaju koprive, dok je dipl. ing.Vladan Ugrenović ukazao na veliki značaj eko-koridora u organskoj ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji.

Kao bi se stekla kompletna slika i videli i primeri iz prakse, u drugom delu konferencije predstavljena su četiri gazdinstva: “Farma Laf”, Barajevo, “Biofarma Balanji”, Lukino selo, “Lipnički organski vinogradi “ Milana Aleksića, Svrljig i stočarska farma Ljubiše Kostova iz Dimitrovgrada.

Izvor: http://www.serbiaorganica.info

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">