Nirnberg je i 2013. bio centar sveta bar što se tiče organske proizvodnje i organskih proizvoda. Od 12. do 16. februara 41.500 posetilaca iz 129 zemalja sveta je obišlo sajam organskih proizvoda koji se tradicionalno održava svake godine u ovom nemačkom gradu. Najveći deo posetilaca je osim iz Nemačke stigao iz Italije, Austrije, Francuske i Holandije. Pokrovitelj ovog sajma je IFOAM (međunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede), a zemlja partner na ovogodišnjem sajmu je bila Rumunija. Ovo je bila izvrsna prilika za Rumuniju da pored šarolike lepeze organskih proizvoda predstavi i svoju muziku i narodne običaje. Pored rumunskih pesma oduševile bi vas i poznate mediteranske kancone sa italijanskih štandova, ali i egzotične pesme sa nama dalekog afričkog i azijskog kontinenta.

Poslastica za sve posetioce su inovativni i novi organski proizvodi za koje su svi mogli glasati. Ove godine birali su se pobednici u 7 kategorija. Od 571 novog proizvoda Timov zamrznuti jogurt, sveža i sušena organska testenina, štanglice sa lešnikom i suvim voćem, čaj od hibiskusa i brusnica i organski namaz su odneli pobedu u svojim kategorijama.

Sajam Biofah & Vivanes nije tipičan sajam na kojem ćete naći poslovnog partnera i vratiti se kući sa nekim proizvodom koji jedva čekate da probate. Naprotiv, na ovom sajmu ćete se upoznati sa najnovijom tehnologijom u preradi i pakovanju proizvoda, imaćete prilike da prisustvujete brojnim interesantnim predavanjima i moći ćete probati organske namaze, mesne i mlečne prerađevine, a nakon duge šetnje i raznoraznih gurmanluka odmor ćete pronaći uz pravu organsku kafu ili uz čašu dobrog organskog šardonea.

Tokom svakog dana u kongresnim salama se održavaju konferencije, seminari i radionice kojih je ove godine zaista bilo mnogo. Sama činjenica da se među učesnicima nalaze i proizvođači iz raznih delova sveta, otvara mogućnost razmene iskustava i praktičnih saveta na međunarodnom nivou. A predavanja je zaista bilo mnogo i iz različitih oblasti, od proizvodnje i zakonskih regulativa preko kozmetike i tekstila do prerade namirnica i napitaka.

Ove godine je odziv izlagača bio nešto manji. Bilo je prisutno 2.396 izlagača (u 2012. ih je bilo 2.420) iz svih krajeva sveta. Između tog broja svoje mesto pod okriljem nacionalnog štanda Serbia Organica-e našla su tri domaća preduzeća: Zadrugar, Lion Foods i Zdravo Organic. To su jedni od naših najvećih izvoznika organskih sirovina, pogotovo maline i višnje na tržište EU. Zdravo Organic je predstavio svoje izvrsne sokove od cvekle, šargarepe, paradajza i jabuke.

Serbia Organika je svesna važnosti učestvovanja na ovako važnom međunarodnom događaju i trudi se već pet godina unazad da organizuje učešće domaćih preduzeća i preduzetnika na Biofahu. Ove godine učešće na sajmu je podržala SIEPA (agencije za prmociju izvoza i strana ulaganja).

Ovaj sajam je potvrdio opštepoznatu pretpostavku da tržište organskih proizvoda još uvek nije dostiglo svoj vrhunac i da itekako ima mesta za sve na ovom globalnom tržištu. Kako je to pokrovitelj sajma objavio, potražnja organskih proizvoda je u stalnom usponu. Dakle ostaje nam da bolje iskoristimo naše resurse i predstavimo se kao zemlja dobrih i zdravih proizvoda.

Izvor: http://www.serbiaorganica.info/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">