Najbolji izvoznik 2012. godine, kompanija „Hemofarm“, je najveći izvoznik farmaceutskih proizvoda i najveći neto izvoznik Srbije u prvih devet meseci ove godine, sa izvozom od 120 miliona evra. Kompanija izvozi gotove proizvode u 30 zemalja na tri kontinenta, a izvoz čini više od 60% njenih prihoda.

U kategoriji malih i srednjih preduzeća nagradu je dobila kompanija „Gomma Line“ koja proizvodi gumeno-tehničke delove za motorna vozila i izvozi ih na tržišta Rusije, Belorusije, Ukrajine, Uzbekistana, Nemačke, Francuske i u bivše jugoslovenske republike. Ukupan izvoz u vrednosti od oko 2,5 miliona evra u prvih 9 meseci ove godine čini 80% ukupnih prihoda ove kompanije, a „Gomma Line“ je i jedna od retkih srpskih kompanija koje proizvode komponente za model FIAT 500L.

Posebno priznanje u kategoriji malih i srednjih preduzeća dobilo je pet kompanija:
„Kuč Company“ iz Kragujevca, koja proizvodi kiselo-mlečne proizvode, mlečne i sirne namaze, sireve i papriku u pavlaci i izvozi ih u Rusku Federaciju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu,
„Metech“ iz Smedereva, koja, na tržište Češke i Belgije, izvozi poluproizvode nastale od svih vrsta limova,
„MING“ iz Beograda, koja svoje gotove proizvode za železničku i auto-industriju izvozi u veliki broj zemalja među kojima su Nemačka, Austrija, Italija, Francuska,
„Termovent SC“ iz Temerina, koja proizvodi industrijsku armaturu i izvozi je, između ostalih, i na tržište Rusije, Belorusije, Nemačke, Švedske, Slovačke, i
„WIZARD“ iz Beograda, koja svoju drvenu ambalažu izvozi u Grčku, Maroko, Belgiju, Holandiju itd.

Nagradu za najbolji izvozni proizvod dobila je kompanija „Kirka-Suri“ za parno kotlovsko postrojenje na pšeničnu slamu i izvozi ga u Rumuniju i Bugarsku. Ovo je prvo potpuno automatsko postrojenje koje slamu pretvara u energiju i prvi proizvod te vrste u Srbiji.

Nagradu za osvajanje novog izvoznog tržišta u 2012. godini dobila je kompanija „Podrum Aleksandrović“ iz Topole, koja je ove godine uspela da svoja vina izveze na veliko i zahtevno tržište Kine.

Specijalnu nagradu za najbolju ženu preduzetnika, koju SIEPA po drugi put dodeljuje, dobila je Lidija Nikolić iz kompanije „S.C.S. Plus“. Kompanija proizvodi sedišta, naslone i školjke od presovanog bukovog furnira koje izvozi u Nemačku, Holandiju i Švedsku. Gospođa Nikolić je direktorka kompanije od njegovog osnivanja, članica je Privredne komore i Ženskog preduzetništva.

Sponzori ovogodišnje dodele Nagrade za izvoznika godine su: „Komercijalna banka“, koja je kompaniji „Gomma Line“ uručila ček u iznosu od 10.000 evra za unapređenje izvoznih aktivnosti, „DHL International Beograd“ koji je kompaniji „Podrum Aleksandrović“ dodelio nagradu u visini od 10.000 evra u uslugama prevoza robe i „Orange studio“, koji je kompaniji „Kirka-Suri“ dodelio nagradu u vidu izrade promotivne marketinške kampanje.

Nagradu „Izvoznik godine“ SIEPA dodeljuje od 2004. godine, sa namerom da stimuliše nove izvozne poduhvate domaćih kompanija. Nagrada donosi i ekskluzivno pravo da nagrađene kompanije u svom materijalu koriste logo „Izvoznika godine“.

Izvor: SIEPA

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">