Reklama

Izvor: PKS
Datum: 28. jul

Podaci Poslovnog udruženja za živinarstvo „Zajednica živinara“ Srbije o izvozu 200.000 komada jednodnevnih pilića u Egipat, predstavljaju dobar nagoveštaj za unapređenje razvoja srpskog živinarstva, ocenjuje Stručna služba Udruženja za poljoprivredu PKS

Ujedno, ponovno otvaranje tržišta arapskih zemalja, predstavlja šansu za izvoz pilećeg mesa i prerađevina od mesa, kojih u Srbiji trenutno ima i u zalihama, smatraju u stručnoj službi tog udruženja. Ovo bi trebalo da bude i jasan signal za srpsko Ministarstvo poljoprivrede da prepozna dobar izvozni posao i na sve načine stimuliše domaću proizvodnju i preradu živinskog mesa.
Tome u prilog ide i činjenica da su slovenačke i hrvatske firme prepoznale Srbiju kao dobro podneblje za gajenje živine i proizvodnju živinskog mesa, kao i mogućnosti izvoza u EU. Sve to je dovoljan razlog za neizostavnu, brzu i jaku podršku države ovoj grani stočarstva.

Poslovno udruženje za živinarstvo saopštilo je da je iz Srbije, u ponedeljak 26. jula, u Egipat izvezeno 200.000 jednodnevnih pilića za tov. Izvoz je realizovalo preduzeće „Iradia“ d.o.o. iz Sremske Kamenice, koje poseduje matično jato i inkubatorsku stanicu. Ta firma ostvarila je posao uz pomoć partnera iz Mladenovca, Beograda i Kovilja. Pilići su u Egipat otpremljeni specijalnim avionom, angažovanim samo za tu namenu.

Pored finansijskih efekata i dokaza da živinari mogu biti konkurentni na drugim tržištima, izvoz pilića je veoma značajan i zbog viškova proizvodnje u Srbiji tokom 2010. godine, koji su proizvođače doveli u veoma tešku situaciju. Samo od ovog kontigenta pilića, proizvelo bi se 300 tona živinskog mesa, kojeg ima i u zalihama u hladnjačama, na hiljade tona, ukazano je u saopštenju Poslovnog udruženja za živinarstvo.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">