Reklama

U okviru Simpozijuma o proizvodnje soje u Dunavskom regionu koji se 25. i 26. novembra održava u nemačkom gradu Augsburg, biće održan i panel o Vojvodini kao primeru dobre prakse, koji bi mogao poslužiti i drugim regionima kao primer za dalji razvoj proizvodnje soje, saopštio je Fond za podršku investicija u Vojvodini.
Na ovom panelu u organizaciji GIZ/ACCESS programa za razvoj privatnog sektora u Srbiji, učestvovaće proizvođači soje, institucije i kompanije, među kojima i Semenska organizacija Srbije, „Victoria Group“ i Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP Fond), koji će predstaviti agrobiznis sektor Vojvodine i njegove investicione potencijale, u fokusu sa sektorima proizvodnje žitarica i brašna, mesa, voća i povrća, kao i kondiktorskih proizvoda.

Za učešće na drugom Dunavskom soja simpozijumu prijavilo se oko 300 učesnika iz 25 zemalja iz cele Evrope, SAD, Kine, Brazila i Argentine. Organizator skupa je Asocijacija Dunav soja, koju čine institucije, kompanije i pojedinci okupljeni oko zajedničkog cilja promocije gajenja genetički nemodifikovane soje u podunavskim zemljama, koja bi bila osnov za proizvodnju zdrave hrane namenjene evropskom tržištu.

Dunavski region, sa potencijalom za gajenje soje na 1,5 miliona hektara, oblast je sa najvećim potencijalom za gajenje soje u Evropi, a Srbija, zajedno sa Italijom i Austrijom, spada u jedine zemlje u kojima je taj potencijal već ispunjen. Srbija je trenutno prva u proizvodnji soje u Evropi sa ukupno 160.000 hektara i prinosom od 540.000 tona i rangira se kao 15. u svetu.

Izvor: eKapija

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">