Reklama

U radu Evropske asocijacije agroekonomista učestvuje oko 150 zvanica iz 15 zemalja.

U organizaciji Društva agroekonomista Srbije (DAES), u Beogradu se održava trodnevni 135 seminar Evropske asocijacije agrarnih ekonomista. Skup se održava u Narodnoj Skupštini Srbije, a prisutno je oko 150 zvanica iz 15 zemalja. Tema skupa je izazovi globalnog dogovora poljoprivrede i trgovinskog režima nakon Doha dogovora. Za Srbiju je ova tema posebno značajna i zbog činjenice da još nisu okončani pregovori o ponovnom prijemu naše zemlje u STO. Skup je otvorio predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin, koji je ukazao na značaj proizvodnje dovoljno hrane u svetu i Srbiji kao i na mogućnosti njenog prometa. Učesnike seminara pozdravio je i predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Aleksandar Senić. O Doha pregovorima, Svetskoj trgovinskoj organizaciji i stanju agrara u svetu govorili su Alan Matthews sa Dablin Univerziteta i Antonije Bouvet iz Vašingtona. U radu seminara Evropske asocijacije agrarnih ekonomista učestvuju i predstavnici Privredne komore Srbije. Prvog dana rada skup je ocenio da Srbija treba da pronađe svoju šansu na evropskom tržištu u oblasti poljoprivrede u kojoj bi bila konkurentna.

Učestvujući u radu skupa savetnik u Privrednoj komori Srbije, Milan Prostran, ocenio je da je ovaj skup značajan, jer će dati odgovore na pitanja kuda ide poljoprivreda i prehrambena industrija u vreme evropskih integracija. Hrana ima značajnu ulogu u globalnim kretanjima, rekao je Prostran i naglasio da treba videti gde da Srbija nađe svoje mesto u EU i odabere proizvodnju u kojoj će biti uspešna.

Predsednik Društva agroekonomista Srbije dr Miladin Ševarlić ocenio je da je najveći problem agrara u Srbiji, to što je uništen zadružni sistem, koji je štitio interese poljoprivrednika. Rešenje problema mogao bi da bude model javno-privatnog partnerstva kroz izgradnju 30 centara za otkup, doradu, preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda u Srbiji. U uslovima globalizacije privrede i liberalizacije trgovine poljoprivredno prehrambenim proizvodima, povećanje konkurentnosti nacionalnih agroprivreda postaje imperativ u trećem milenijumu, rekao je Ševarlić.

Predsednik UO Društva agroekonomista Srbije dr Danilo Tomić podsetio je da će prvog januara 2014. godine biti završena liberalizacija za sve industrijske proizvode poreklom iz EU i za najveći broj poljoprivrednih proizvoda. Jedino rešenje za opstanak poljoprivrednika Srbije je da podignu konkurentnost na svim nivoima – znanja, proizvoda, preduzeća i farmi, kao i države, odnosno agrarnog budžeta.

U toku rada seminara biće promovisana i monografija ,,Agri – food sektor in Serbia’’ koju su radili agrarni ekonomisti i ruralni sociolozi Srbije, izdavač je DAES, a suizdavač Odbor za selo SANU.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">