Reklama

Akademska debatna mreža Otvorena komunikacija organizovaće danas u Beogradu panel diskusiju, u okviru projekta Otvoreni univerzitet, na temu „Genetski modifikovani organizmi u Srbiji: da ili ne“.
Gosti skupa biće redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Janoš Berenji, i dr Aleksej Tarasjev iz Instituta za biološka istraživanja „dr Siniša Stanković“ iz Beograda.

Diskusija će biti organizovana u zgradi Biološkog fakulteta u Beogradu.

Nedavna afera sa aflatoksinom ponovo je otvorila priču o delovanju „GMO lobista“ u Srbiji koji se zalažu za ulazak genetski modifikovane (GM) hrane i semena na domaće tržište.

Dobar deo naučne javnosti se tome protivi i upozorava na nesagledive posledice po zdravlje ljudi i ekološku sredinu, pa je čak i resorni ministar izjavio da je afera s aflatoksinom fabrikovana da bi se nanela šteta stočarima i uvezla hrana sa GMO, ali da Vlada neće dozvoliti da se srpski proizvođači bace na kolena.

Proizvođači ove hrane i zagovornici genetskog inženjeringa, pak, ističu korisnost ovakvih proizvoda.

Prošlog petka ispred Doma Narodne skupštine je organizovan protest sa kojeg je poručeno da bi Narodna skupština morala Ustavom da zabrani uvoz, uzgoj i komercijalni promet proizvoda od GMO u Srbiji.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine, Rasim Ljajić, ranije ove nedelje izjavio je da članstvo Srbije u svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) ne znači automatski i uvođenje GMO u zemlju, već šalje pozitivan signal investitorima, garantuje stabilnost i omogućava pristup tržištima 159 zemalja članica.

„Kad neko kod nas pomene članstvo Srbije u STO uvek u medijima neko uperi prstom i kaže – on je za GMO. Sve što se traži od nas je da nema restrikcije u pogledu prometa, a nama ostaje da odredimo način kontrole, možemo da donesemo interna pravila koja su u našem interesu“, rekao je Ljajić .

Prema njegovim rečima, zastupanje teze da ulazak u STO automatski znači i uvođenje GMO nije samo neznanje već i nečiji interes da Srbija ostane izolovana.

„Ostajemo jedina zemlja u Evropi, pored Belorusije, koja neće biti u STO. Nećemo dozvoliti GMO u Srbiji. Hoćemo strogu kontrolu“, poručio je Ljajić.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">