Hrana u Srbiji poskupljuje zbog rast cena sirovina, mahom iz uvoza, energenata i ostalih troškova proizvodnje, a na sve to utiče nestabilan kurs dinara prema evru, tvrde predstavnici prehrambene industrije.

Tokom sedmice, kako su najavili trgovci, poskupeće neke specijalne vrste hleba i peciva između pet i 11 procenata, mesne prerađevine do 10 odsto, mleko i mlečni proizvodi do pet procenata za koliko će „skočiti“ cene i nekim vrstama alkoholnih pića.

Direktor zemljoradničke zadruge „Mrkšićevi salaši“ Vojislav Mrkšić rekao je za Tanjug da na cenu hleba i peciva utiče poskupljenje brašna i pšenice, a najviše sirovina koje se uvoze kao što su aditivi, kvasac, zamašćivači.

„Energenti, transport, ambalaža, razni standardi i to je sve strahovito poskupelo, što će neminovno uticati na poskupljenje hleba i peciva“.

On je podsetio da je uredbom ograničena cena osnovne vrste hleba „sava“ na 44 dinara za veknu od pola kilograma, a da je realna cena 60 dinara.

Mrkšić je mišljenja da poskupljenje hleba nije veliki udar na kućni budžet jer se, kako je rekao, „mesečno troši na račune za mobilni telefon koliko godišnje za hleb“.

Zemljoradničke zadruga „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja pored proizvodnje hleba bavi se ratarstvom i proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina.

Rukovodilac klanice u toj zadruzi Brankica Bokan rekla je da su mesne prerađevine poskupele između osam i 10 procenata zbog skoka cene repromaterijala do 15 procenata.

Kako će se cene mesnih prerađevina kretati u narednom periodu zavisi od kretanja kursa dinara prema evru i cena sirovina iz uvoza koje imaju najveći uticaj, dodala je ona

Bokan je objasnila da je cena žive vage svinja manja za desetak odsto u odnosu na prošli mesec, ali su mnogo poskupeli aditivi, začini i ostali uvozni repromaterijal.

U kompaniji „Neoplanata“ rekli su za Tanjug da su, imajući u vidu smanjenu kupovnu moć potrošača, napravljene minimalne neophodne korekcije cena koje ne prate rast cena inputa proizvodnje.

Rast cene žive vage koji je u prethodnom periodu dostigao 25 odsto, kao i nestabilan kurs dinara direktno su uslovili povećanje cena mesnih prerađevina, naglasili su u toj kompaniji.

„Od početka godine, porasla je i cena energenata, repromaterijala i začina koje koristimo za finalne proizvode, što je sveukupno dovelo do akumulacije troškova i primoralo nas na korekciju cena mesnih prerađevina. Kao i do sada, pratili smo tržišna kretanja i konkurenciju i reagovali u skladu s tim“, objasnili su u „Neoplanti“.

Gotovo sve mlekare u Srbiji takođe su podigle su cene mleka i mlečnih proizvoda do pet procenata ili će to učiniti u narednim danima.

Direktor Mlekare „Šabac“ Zoran Matić rekao je za Tanjug da je poskupljenje sirovine za oko 10 odsto razlog i skoka cena gotovih proizvoda.

Prema njegovim rečima, proizvodi Mlekare „Šabac“ poskupeli su između tri i pet procenata, ali ta kompanija i dalje drži najniže cene i ima stalna akcijska sniženja kako bi se prilagodili kupcu.

U prvoj polovini jula u trgovinama već su poskupeli slatkiši, konzervisano i smrznuto voće i povrće, smrznuta riba, kućna hemija i kozmetika.

Tokom juna, sveže meso je poskupelo za više od 20 procenata što su proizvođači i klaničari pravdali skokom cene stočne hrane, rastom kursa evra i smanjenem ponude tovljenika na tržištu.

U prošlom mesecu poskupeli su i jestivo ulje, bezalkoholna pića, sokovi, cerealije, testenine…

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida podsetila je da za hranu prosečno domaćinstvo u Srbiji mesečno troši više od 40 procenata primanja.

Svako, pa i najmanje, poskupljenje hrane uticaće na ionako loš standard naših građana, upozorila je ona.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">