Reklama

Nedelju dana do početka optimalnog roka za setvu pšenice nepoznato je koliko će ove jeseni biti zasejano hlebnim žitom. Glavni razlog je niska cena pšenice ovogdišnjeg roda, ali i gubici paora u proizvodnji suncokreta i kukuruza.

Rekorder u prinosu u ovogodišnjoj proizvodnji pšenice u Srbiji je Pavle Nenadović iz Vognja. U proizvodnji je upotrebio punu agrotehniku: deklarisano seme, setvu je obavio u optimalnom agrotehničkom roku, potom neophodno đubrenje, a pšenicu je, u zavisnosti od parcele, štito pesticidima tri do četiri puta. Međutim, kako kaže, ni sa 10 tona hlebnog zrna po hektaru na nekim parcelama nije uspeo da ostvari profit u proizvodnji pšenice.

Bez obzira na sve Nenadović kaže da će i ove jeseni pšenicom posejati 300 jutara. Međutim, mnogi ratari nakon gorkog iskustva iz ovogodišnje žetve i prosečnog prinosa od nešto više od 4 tone po hektaru i niske otkupne cene ne razmišljaju tako. To je razlog što niko i ne prognozira koliko bi hlebnim žitom moglo da bude posejano ove jeseni.

Vojislav Malešev iz Kluba paora 100P+ kaže da bi proizvođači pred setvu morali da znaju bar minimalnu cenu za ratarske kulture što bi ih opredelilo da li da seju određeni usev. On kaže da o tome moraju da razgovaraju sa otkupljivačima uz posredstvo ili bez njega Ministarstva poljoprivrede.

Vukosav Saković iz Udruženja žita Srbije kaže da već godinama otkupljivači proizvođačima pšenicu plaćaju po prosečnim cenama. Ta žitarica se ne razvrstava po kvalitetnim grupama i proizvođači nisu zainteresovani da proizvedu kvalitetnije zrno. Samim tim postižemo nižu cenu na svetskom tržištu, konstatuje Saković. On dodaje da samo jedan procenat proteina u zrnu vredi deset evra više po toni pšenice.

Agrarni analitičari za proizvođače nemaju dobre prognoze. Zbog dobrog roda očekuje se da cena pšenice dugo ostane niska. Na povećanje cene u narednim mesecima bi jedino mogla da utiče slabija setva na severnoj hemisveri ili lošiji prinosi pšenice na južnoj hemisveri, što je slaba uteha za naše ratare.

Autor: Đorđe Simović,
Izvor: Poljoprivreda.info

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">