Reklama

Delegacija srpskog ministarstva poljoprivrede, na čijem čelu je ministar Glamočić, boravi u višednevnoj, juče započetoj, radnoj poseti Sloveniji, kao gost slovenačkog ministarstva za poljoprivredu i životnu sredinu.

Neke od tema razgovora bile su sistem organizovanja bezbednosti hrane u Sloveniji, međusobne investicije u poljoprivredu i zajednički nastup na trećim tržištima.

„Bezbednost hrane u Srbiji je jedan od naših prioriteta“, rekao je na konferenciji za novinare ministar Glamočić, koji je istakao da će se slovenački sistem rada u toj oblasti i u oblasti poljoprivrede uopšte primeniti i u Srbiji.

To će i biti jedan od konkretnih oblika saradnje između ministarstava dve zemlje, rekao je ministar Židan, koji je naveo još i zajedničku saradnju u okviru zemalja sliva reke Dunav, kao i saradnju odgovarajućih instituta u dve zemlje u oblasti biljne proizvodnje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić naglasio je značaj bezbednosti hrane za porodice i potrošače u celini.

Srpski ministar je pozvao sve preduzetnike Slovenije i Srbije da još bolje sarađuju, da idu u nove investicije i u zajedničke investicije na trećim tržištima kao što su tržišta EU, Rusije, Azije i Afrike.

Slovenački ministar za poljoprivredu i životnu sredinu Dejan Židan najavio je danas usklađivanje mera poljoprivredne politike Slovenije i Srbije, u okviru slovenačke podrške Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

„Mi smo neke stvari proteklih godina veoma dobro preneli iz EU, što će biti od pomoći Srbiji u toku procesa evropske integracije. Spremni smo da sve naše dobre korake prenesemo prijateljskoj državi“, rekao je Židan na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom poljoprivrede Srbije Draganom Glamočićem u LJubljani.

Delegacija srpskog ministarstva posetiće danas preduzeće „Fruktal“ iz Ajdovščine koje je u vlasništvu srpske kompanije Nektar, zatim i Goriška Brda, u kojima zemlja domaćin proizvodi značajne količine vina.

Srpska delegacije će u toku posete obići i Mursku Soboru i njenu proizvodnju mleka i razgovarati sa slovenačkim privrednicima o njihovim iskustvima.

Izvor: mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">