Proizvodnja vina u Srbiji iz godine u godinu raste, kvalitet i raznovrsnost takođe, a potražnja je i dalje slaba. Stručnjaci, između ostalog, to objašnjavaju i ekonomskom krizom.

U Srbiji se godišnje proizvede 1,3 miliona hektolitara vina. Poslednjih deset godina uz državne subvencije otvoreno je mnogo malih vinarija, koje su na međunarodnim sajmovima dobile mnoga priznanja za kvalitet. I pored toga, potrošnja vina u Srbiji i dalje je na niskom nivou, a stručnjaci smatraju da je uzrok tome slaba promocija, nedovoljno kvalitetne sadnice i ekonomska kriza.

Država je sa milijardu i osamsto miliona dinara pomogla podizanje više od 2.000 hektara novih kvalitetnih vinograda. Vina od tog grožđa nagrađivana su, predstavljaju se na sajmovima, moguće ih je naći u vinarijama i vinotekama ali to, tvrde stručnjaci, nije dovoljno.

„Nemamo pravo predstavljanje vina da vidimo odakle to vino dolazi, koje je njihovo geografsko poreklo, kako ono nastaje tamo, kako se ti proizvođači muče celu godinu da iznesu taj plod, posle kako ga treba preraditi napraviti, flaširati, staviti ga na neke marketinške stvari“, smatra Stevan Rajta, međunarodni sudija za ocenu vina.

Najveći problem vinogradara jeste prodaja, jer je vina mnogo pošto se vinarstvo veoma raširilo u Australiji, Argentini, Čileu. Mi uvozimo mnogo jeftinog vina iz Crne Gore i Makedonije.

Aleksandar Zeremski, iz vinarije „Belo brdo“, kaže da ne treba da se guramo u izvoz.

„Mi prvo moramo da podmirimo naše tržište koje ne možemo da podmirimo sa našim vinom“, kaže Zeremski i dodaje da trenutno uvozimo oko 95 odsto potrošnje vina u Srbiji.

Da bi se pomoglo vinogradarima trajanje zakupa državne zemlje produženo je sa 15 na 40 godina. Za podizanje vinograda potrebno je do 30.000 evra po hektaru, a država to subvencioniše od 7 do 12 hiljada evra, što ne daje nijedna zemlja EU.

Savetnik za vinogradarstvo Ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić kaže da Ministarstvo refundira 50 odsto vrednosti kupljene nove opreme kako bi se popravio kvalitet vina.

„U poslednjih nekoliko godina došlo je do velikih investicija, pre svega u opremu kod malih vinara“, objašnjava Jakšić.

Promociju vina Ministarstvo poljoprivrede pomaže i izradom vinogradarskog registra koji će precizno odrediti: sorte, gustinu sadnje, površinu i starost vinograda.

I Turistička organizacija Srbije na međunarodnim sajmovima već nekoliko godina predstavlja domaća vina, a za turističke radnike iz inostranstva obavezno organizuje obilazak domaćih vinarija.

Izvor: RTS, Pripremio: Srđan Dimitrijević

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">