Sneg je doneo probleme i farmerima koji se bave mlečnim govedarstvom. Na mnogim farmama gomilaju se zalihe mleka jer kamioni-cisterne ne mogu da se probiju do njih. Potrošači, zasad, ne moraju da brinu, pošto mleka na lageru ima dovoljno.

Kao i mnogi farmeri u Vojvodini i proizvođač mleka Saša Vuković u somborskom prigradskom naselju Gradini očekuje raščišćavanje puteva i dolazak cisterne za preuzimanje mleka.

„Sneg je napravio opšti kolaps. Kod nas su smetovi viši od jednog metra. Niko ne čisti put, pa ne može da dođe ni kamion iz mlekare. Na lageru imam više od 1000 litara mleka i nemam gde da ga lagerujem. Najverovatnije da će se mleko pokvariti,“ kaže Vuković.

I Ratinko Vučetić u Tarašu čeka kamion zrenjaniskog „Mlekoprodukta“. Svakim danom njegov lager se uvećava za pola tone mleka. A dok se stanje ne normalizuje, dok ponovo ne počne redovno preuzimanje mleka, a prestanu česte havarije, zbog kojih nestaju struja i voda, Vučetić će kravama smanjiti obroke.

„Više od dva dana „Mlekoprodukt“ nije došao po mleko. Mleko mi se nagomilalo tako da jedan deo držim van laktofriza. Nadam se da će se kamion probiti i da će odneti bar taj višak mleka. Sada ću krave što manje hraniti da bi one proizvele što manje mleka. Nadam se da će se stanje normalizovati,“ kaže Vučetić.

U mlekarama tvrde da čine sve što je u njihovoj moći da preuzmu sve proizvedeno mleko. Generalni direktor Subotičke mlekare Milan Grujić kaže da im posao najviše zavisi od putara koji bi, takođe, trebalo da ispune svoje obaveze.

„Problemi su veliki. Radno vreme u ovakvim okolnostima ne postoji. Angažovali smo dodatna vozila koja preuzimaju mleko. Istovremeno i prijem mleka u fabrici traje 24 časa pošto se ne mogu predvideti dolasci vozila koja su otišla na teren. Kada je reč o razvozu gotove robe, tu je situacija daleko bolja pošto su naši kušci skoncentrisani po mestima do kojih je laše doći,“ kaže Grujić.

Farmerima, koji se bave mlečnim govedarstvom, ovaj sneg je samo dodatni problem. Pre padavina, probleme su izazvali, najpre, suša koja je prouzrokovala nedostatak kabaste i koncentrovane stočne hrane. Usledilo je kašnjenje i tek delimično isplaćivanje premija i subvencija.

Malo uspešnih, a sve više godina s minusom kao predznakom u mlečnom govedarstvu prouzrokovalo je ukupan pad broja krava i steonih junica u Vojvodini, kojih je sada manje od 100 hiljada. Tržišna utakmica, i sve teži uslovi privređivanja, uzrokuju to da u toj proizvodnji opstaju samo farmeri koji primenjuju savremenu tehnologiju i koji postižu visoku mlečnost po grlu.

Autor: Đorđe Simović, Izvor: Poljoprivreda.info

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">