Reklama

Bečejski „Sojaprotein“ u prvih devet meseci ove godine zabeležio je poslovne prihode 8,26 milijardi dinara što je 23,2 % slabije u odnosu na prošlu godinu. Poslovna dobit (EBITDA) bila je negativna i iznosi 243 miliona dinara (pad od 114 procenata), objavila je ova kompanija u petak putem Beogradske berze. Krajnji neto rezultat je bio enorman gubitak od 465 milion dinara što je značajno slabije od prošlogodišnjeg dobitka koji je iznosio 1,06 milijardi dinara.

Kako se navodi u izveštaju usled izmenjene strukture proizvodnje u kojoj se proizvodnja sojine sačme zamenjuje profitabilnijim proizvodom-tadicionalnim koncentratima proteina soje – i zbog vakuma u prodaji koji je nastao u tom prelaznom periodu prihodi od prodaje beleže pad u odnosu na isti period prethodne godine a dodatni faktor su bile i manje cene realizacije.

Na rashodnoj strani je došlo do povećanja troškova sirovina (+488 miliona dinara), troškova energije (+181 milion dinara) te dodatnog osiguranja imovine i zalihe po zahtevu banaka dok su troškovi zarada 417 zaposlenih su bili viši za 18%.

Podsetimo, cena akcije je zadnjih nekoliko nedelja u osetnom padu i na trenutnom nivou od 631 dinar kompanija vredi 9,4 milijardi dinara (82,5 mil EUR).

Izvor: eKapija

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">