Reklama

Grupa od dvadesetak agrarnih novinara iz inostranstva i Srbije obišla je danas Sojaprotein u Bečeju, najmoderniju fabriku za preradu soje u regionu čiji je godišnji kapacitet oko 250.000 tona.

Menadžment te kompanije koja posluje u okviru Viktorija grupe u razgovoru sa novinarima najavio je da će u junu u rad biti pušten novi pogon za proizvodnju tradicionalnog sojinog koncentrata za ishranu životinja u koji je uloženo više od 25 miliona evra.

Direktorka marketinga Sojaproteina Natalija Kurjak izjavila jeTanjugu da ta fabrika prerađuje isključivo soju domaćeg porekla koja nije genetski modifikovana i svoje proizvode plasira na tržište Evropske unije, Bliskog istoka i regione CEFTE (Zona slobodne trgovine zemalja Jugoistočne Evrope) i EFTE (Evropska zona slobodne trgovine).

Ona je navela da su novinari iz 10 zemalja danas bili u prilici da obiđu pogone i upoznaju se sa procesom prerade soje, skladištenjem, tehnološkim postupcima, kao i kontrolom samih procesa.

Kurjak je podvukla da će „ponos i dika“ biti otvaranje nove fabrike sa kapacitetom od 70.000 tona i dodala da Sojaprotein raspolaže silosima kapaciteta većim od 100.000 tona.

Novinari su bili u prilici da obiđu i novi magacin sa 15.000 paletnih mesta koji je pre tri meseca stavljen u funkciju, u njemu se koristi specijalni tip viljuškara dok se ceo proces skladištenja kompjuterski kontroliše.

Kurjak je naglasila da se u krugu fabrike nalazi i SP laboratorija u kojoj se korišćenjem najmodernijih tehnologija kontrolišu ulazne sirovine i proizvodi kako za interne potrebe, tako i za eksterne klijente.

Ona je navela da Sojaprotein, energiju neophodnu za kompletnu proizvodnju dobija korišćenjem biomase i to iz suncokretove ljuske iz fabrike Viktorijaoil iz Šida, kao i slame od pšenice, soje i kukuruza koju otkupljuje od poljoprivrednika.

Kurjak je ukazala da će nova fabrika koncentrata omogućiti da se sojina melasa koja je nus-proizvod koristi kao energent, pa će sva energija biti obezbeđena iz sopstvenih, obnovljivih, izvora energije.

Ona je istakla da će na taj način Sojaprotein obezbediti energetsku nezavisnost i postići stabilnu cenu gotovih proizvoda sa visokim stepenom dodate vrednosti za domaće i strano tržište.

Rukovodilac službe energetike Stevan Radosavljević istakao je da je kotao na biomasu instaliran 2008. godine za potrebe fabrike, istakavši da je na taj način ostvarena ušteda od 1,3 miliona evra godišnje.

Sada je u potpunosti vraćena investicija čija je vrednost iznosila četiri miliona evra, dodao je on.

Savetnik srpskog ministra poljoprivrede i predsednik „Agropresa“ Goran Đaković kazao je Tanjugu da poljoprivredni novinari koji borave u petodnevnoj poseti Srbiji dolaze iz Albanije, Nemačke, Irske, Danske, SAD, Slovenije, Crne gore, Švajcarske, Hrvatske i Republike Srpske.

On je podsetio da se Balkan tur Srbija, radionica za novinare koji prate oblast poljoprivrede ove godine organizuje po drugi put, a učesnici će, pored posete Međunarodnom poljoprivrednom sajmu Novom Sadu i kompaniji Sojaprotein obići i kompanije i proizvođače iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u Čelarevu, Valjevu, Šapcu.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">