Reklama

I ove godine sa srpskog tržišta povučene su tone neispravne hrane i pića i pri tom se uglavnom nisu dovodili u pitanje kvalitet i zdravstvena ispravnost već nepropisne deklaracije. Falična dokumentacija najviše je mogla nauditi pivopijama jer je privremeno zabranjen promet čak 1,1 milion litra piva, a s rafova su zbog „papiroloških“ problema povučeni i rakija, vino, voće, povrće…

Kako je „Dnevniku“ rečeno u Mnistarstvu polјoprivrede, privremeno je zabranjen promet 1.113.375 litara piva jer uvoznik nije posedovao dokaz o bezbednosti proizvoda. Polјoprivredna inspekcija je iz prometa povukla i 113 litara osvežavajućih bezalkoholnih pića, kojima je istekao rok, 2.889 litara vina i 1.515 litara rakije jer nisu imala propisnu deklaraciju u odnosu na geografsko poreklo. Zbog neodgovarajućeg kvaliteta, to jest promenjene organoleptike, povučeno je 183 kilograma svežeg voća i povrća, a u 6.126 litara nektara sastav nije odgovarao tehničkom propisu za kvalitet, odnosno bilo je manje voćnog udela.

Polјoprivredna inspekcija je u ovoj godini obavila 4.015 kontrola prehrambenih proizvoda bilјnog porekla, uklјučujući i alkoholna i bezalkoholna pića u prometu, i u 746 slučaja konstatovane su nepravilnosti. Najčešći razlozi povlačenja proizvoda iz prometa su na prvom mestu neposedovanje dokaza o bezbednosti i nepropisna deklaracija, dok se najmanji deo nepravilnosti odnosio na kvalitet, naglašavaju u Ministarstvu, i dodaju da je podneto 307 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 69 prijava za privredni prestup i 687 zabrna prometa.

Polјoprivredna inspekcija je iz prometa povukla i manje količine kafe, pekarskih proizvoda, začina i bombonskih proizvoda. Kada je reč o hrani animalnog porekla, u prvih šest meseci 2013. godine, sprovedeno je 8.729 službenih kontrola objekata u prometu. Tokom tih kontrola veterinarski inspektori su naložili povlačenje iz prometa i neškodlјivo uništavanje 7.796 kilograma mesa, 6.292 kilograma proizvoda od mesa, 50.758 litara mleka, 4.500 kilograma proizvoda od mleka, 543 kilograma ribe i 85 kilograma proizvoda od riba, 4.599 komada jaja i 470 kilograma ostale hrane životinjskog porekla zbog nebezbednosti za potrošače.

U Ministarstvu napominju da se sve firme, odnosno svi kod kojih su nađene nepravilnosti, procesuiraju u skladu s kaznenim odredbama zakona.

Bez obzira na kaznene mere i 611 prijava koje je sudu podnela Veterinarska inspekcija zbog nepoštovanja zakona, u Ministarstvu naglašavaju da je odgovornost prvenstveno na subjektima u poslovanju hranom. Napominju da su, kada je reč o hrani životinjskog porekla, najčešća odstupanja zbog kojih se ona povlači iz prometa i neškodlјivo uništava – nedostatak dokumentacije, nepostojanje deklaracije ili je deklaracija nepotpuna, istekli rok trajanja, promenjene organoleptičke osobine i neuslovno čuvanje i skladištenje.

Inače, ne bi se moglo reći da je ove godine s rafova povučeno više hrane i pića nego lane. Ako se izuzmu privremene zabrane prometa zbog neposedovanja dokaza o bezbednosti proizvoda u trenutku kontrole, a ti proizvodi su nakon obezbeđenja dokaza vraćeni u promet, može se zaklјučiti da su utvrđene nepravilnosti na nivou godišnjeg proseka, da su gotovo svi proizvodi stavlјeni van prometa bezbedni, to jest zdravstveno ispravni, kažu naši sagovornici u Ministarstvu.

S. Gluščević

Sporno osam tona prerađenog voća

Iz prometa je povučeno 8.443 kilograma prerađenog povrća i voća jer mu je istekao rok, 1.261 litara voćnih sokova zbog neusaglašene deklaracije, kao i 250 kilograma kukuruza kokičara, 24 kilograma kornfleksa, 1.000 kilograma palente, 14 kilograma flipsa, 280 kilograma kukuruznog brašna i 806 kilograma drugih proizvoda na bazi kukuruza. Oduzeto ili uništeno je i 57 litara vina i 567 litara rakije zbog nedozvolјene prodaje u rinfuzi.

Izvor: Dnevnik

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">