Reklama

Izvor: PKS

Odluka da PDV na južno voće ostane osam odsto je dobra, jer bi njegovo povećanja podstaklo rast maloprodajnih cena i narušavanje konkurentnosti uvoznih proizvoda, izjavio je saradnik u Centru za naučno – istraživački rad PKS Vojislav Stanković.

Prema propisima Svetske trgovinske organizacije i Prelaznom trgovinskom sporazumu sa Evropskom unijom, roba iz uvoza na tržištu Srbije i EU mora da ima isti status u pogledu poreskih opterećenja, naglasio je Stanković, dodajući da se radi o „istoj stvari“ kao sa „dvojnim“ akcizama na naftne derivate koje važe od početka godine. On je naglasio da uvozna roba ne sme biti dodatno opterećena, zbog gubitka konkurentnosti u odnosu na domaću proizvodnju, napominjući da pre svega misli na voće, jer su citrusi konkurentni našoj kontinentalnoj proizvodnji voća. „PDV (na južno voće) mora biti isti kao i kod kontinentalnog voća“, ponovio je Stanković. On je istakao i da južno voće nije „samo hrana ili proizvod visokog standarda“, već bogat izvor vitamina C neophodnog za podizanje imuniteta i zaštitu organizma od bolesti, naročito u zimskoj sezoni kada vladaju različiti virusi. Govoreći o cenama, Stanković je rekao da bi „bilo šteta da je došlo do povećanja PDV i rasta maloprodajnih cena tih proizvoda na domaćem tržištu“.

On je istakao da ne može da precizira koliko bi to povećanje iznosilo, objašnjavajući da to zavisi od trgovinske marže koja se veoma razlikuje, ali bi osnovica bila veća za 10 odsto da je PDV sa osam povećan na 18 odsto. Stanković je napomenuo i da se u Srbiju godišnje uveze citrusno voće u ukupnoj vrednosti od oko 30 miliona dolara, i to najviše iz mediteranskih zemalja EU – Grčke, Kipra, Španije i Italije.
Kako je izjavio predsednik Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije Boško Ristić, odluka parlamenta da ne izglasa Izmene zakona o porezu na dodatu vrednost znači da PDV za usluge hotelskog smeštaja, računare i južno voće ostaju osam odsto. Pošto zakon nije usvojen u načelu, to znači da važi prethodni i da se PDV vraća na iznose iz starog zakona, odnosno na osam odsto.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">