Izvor: Tanjug

Uskoro će se preduzeti svi potrebni koraci kako bi se napravio zaokret u sektoru poljoprivrede – kaže za „Novosti“ ministar poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva Dušan Petrović, najavljujući skorije donošenje strategije razvoja ove privredne grane. Petrović, međutim, negira da je dogovor koji je napravljen sa vojvođanskim ratarima o daljoj podršci krupnim zemljoposednicima odustajanje već od prvog koraka u promeni agrarne politike, a kojim je država želela više da se okrene ulaganjima u mala gazdinstva i, pre svega, u stočarstvo.

Naprotiv, kategoričan je ministar Petrović, ulaganja u mala poljoprivredna gazdinstva ostaju prioritet Ministarstva. Državni vrh je doneo odluku da se novac koji nedostaje isplati iduće godine, pa je time i preuzeo obavezu da obezbedi novac kada bude pravljen budžet za 2012. godinu, rekao je Petrović. On je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede već u avgustu otvoriti raspravu sa svim zainteresovanim stranama o budžetu za 2012. godinu.

„U toj raspravi tačno ćemo videti kolike i kakve su potrebe poljoprivrede. Tako ćemo spremni ući u generalnu debatu o budžetu za narednu godinu“, rekao je Petrović. Ministar je ocenio da cene hrane u poslednja tri meseca nisu povećane i da se, pored dramatičnih najava, to nije desilo. Po njegovom mišljenju, maksimiranje cene hleba tipa „sava“ je blagotvorno delovalo na sprečavanje neopravdanog rasta cena generalno na tržištu.

Petrović je rekao i da se dva i po meseca radi na pronalaženju načina da se reši problem sa dugovanjima Robnih rezervi prema državi i drugim subjektima, i da očekuje da će ovaj posao brzo biti završen, nakon čega će Robne rezerve moći aktivnije da utiču na rizike koji mogu destabilizovati tržište. Komentarišući dešavanja u Nemačkoj i neophodnost strogih kontrola uvoza poljoprivrednih proizvoda, Petrović je rekao da su sve inspekcije u najkraćem roku završile svoj posao i da nema nikakve bojazni od upotrebe, pre svega krastavca, na domaćem tržištu. On je naglasio da je obezbeđena zaštita građanstva u pogledu bezbednosti hrane.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">