Asocijacija poljoprivrednika i Klub „100P plus“ zahtevali su danas od Vlade Srbije da hitno isplati subvencije od 6.000 dinara po hektaru, regres za gorivo za prolećnu setvu i ostale neisplaćene subvencije iz 2012. godine.
Asocijacija i Klub su u saopštenju zatražili da se rebalansom budžeta ne dozvoli umanjenje za agrar i ukazali da su investicije u poljoprivredi više nego neophodne.

Takođe oni su pozvali poljoprivredne proizvođače da ne seju pšenicu ukoliko nemaju poznatog kupca i minimalnu ugovorenu otkupnu cenu kako se ne bi desilo da je prodaju po „sramotno niskoj ceni“.

„Prošlogodišnja suša, nedostatak subvencionisanih kredita za prolećnu setvu, subvencija za investicije – mehanizacija, objekti, skladišta uzrok su besparice koja je navela poljoprivrednike da predaju pšenicu po sramotno niskoj ceni“, navodi se su saopštenju.

Asocijacija i Klub su upozorili da će se pod ovakvim okolnostima sigurno nastaviti trend smanjenja zasejanih površina pod pšenicom.

Oni podsećaju da je prosečna tržišna cena prošlogodišnje pšenice bila viša od 25 dinara, a da je sada nebrigom države i sistema svedena na oko 16 dinara.

„Pitamo se da li ce Vlada išta učiniti da proizvodi od brašna budu jeftiniji za 40 odsto“, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">