Reklama

Izvor: Tanjug.rs

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas da proizvodnja voća i povrća u Srbiji ima veliku perspektivu i da očekuje da će u 2012. godini biti napravljeni veliki pomaci, ne samo u toj delatnosti, već i u proizvodnji žitarica i stočarstvu.

Petrović je otvarajući sajam „FruVeg Expo Balkan 2011″, naglasio da je Srbija zemlja koja je „Bogom dana“ za gajenje voća jer ima dobro zemljište i klimu, kao i da poseduje potencijale da postane jedan od lidera u proizvodnji voća u Evropi. Petrović je naglasio da nije nužno da samo malina bude naš veliki izvozni proizvod već to može biti i cela paleta proizvodnje voća. On je kazao da je uveren da će „veliki broj ljudi u našoj zemlji imati priliku da u narednim godinama poboljša svoj standard, bolje zaradi i živi bolje baveći se proizvodnjom voća i povrća“.

Petrović je istakao da naša zemlja ima izuzetne šanse i u proizvodnji povrća i proizvodnji organske hrane, kojoj je posvećen takođe danas otvoreni Međunarodni sajam organske hrane i tehnologija i opreme za preradu- „BioBalkan Expo“. On je ukazao na neophodnost sticanja veština gajenja voća kako bismo iskoristili svoje potencijale i resurse, podesćajući da je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine pokrenulo veliku akciju angažovanja agronoma u savetodavnim službama kako bi poljoprivrednicima preneli najsavremenije veštine i znanja.

Petrović je dodao da je to neophodno da bismo došli do velikih prinosa kakvi postoje u nekim zemljama Evrope. On je napomenuo i da ćemo vrlo brzo imati dobra zakonska rešenja kada je reč o zadrugarstvu, jer su zadruge tradicija našeg naroda, i neophodno je obezbediti stvaranje klastera gde god je to moguće, bilo kroz zadruge ili druge forme udruživanja. Koordinator sajma „FruVeg Expo Balkan 2011″ Zaharije Trnavčević istakao je da je gajenje plodova starteški posao Srbije, koja ima potencijale da u dogledno vreme postane „zelena bašta Evrope“.

Međunarodni specijalizovani sajam tehnologije za gajenje, preradu i skladištenje voća i povrća – „FruVeg Expo Balkan 2011″ jedan je od pet priredbi, čijim je koktelom počela jesenja sezona manifestacija na Beogradskom sajmu. Cilj međunarodnog sajma „FruVeg“ je da doprinese formiranju svojevrsne berze ponude i potražnje i koncentraciji ponude voća i povrća na međunarodnom tržištu, a štandove su, između ostalih obišli, i predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.

Od 21. do 24. septembra u halama Beogradskog sajma zajednički će biti održani međunarodni sajmovi grafičke i papirne industrije „Grafima“, informatičko-birotehničke opreme Biro-Ekspo, ambalaže, mašina i opreme za pakovanje „Pektek ekspo Balkan“. Biće održani i sajmovi opreme za konditore „Konbak“ i tehnologija za voće i povrće „Fruveg“. Radno vreme sajma je od 10 do 18 časova. Cena pojednačne ulaznice je 300 dinara, za grupne posete 150 dinara dok parking košta 100 dinara na sat.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">