Među prvim koristima pridruživanja EU koje će Srbija osetiti jesu one u poljoprivrednosm sektoru, kažu eksperti.
Pregled poglavlja o poljoprivredi održan je ranije ovog meseca u Briselu, gde su se pregovarački timovi sastali kako bi razmotrili propise o bezbednosti hrane.

„EU će nam pomoći u izgradnji svega što je potrebno za kontrolu bezbednosti hrane i to je oblast u kojoj će građani Srbije najpre osetiti uticaj evrointegracija na kvalitet našeg života“, rekla je pre odlaska u Brisel šefica pregovaračkog tima Srbije u pristupnim pregovorima sa EU Tanja Miščević.

Srbija ima veliki potencijal u izvozu mleka i mesa, jer je zemlja već uskladila pravila sa propisima EU.
„Što bolje uradimo naš posao u ovom poglavlju, naši poljoprivrednici će imati više mogućnosti da izvezu svoje proizvode na tržište EU“, rekao je državni sekretar ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.
EU je 2000. godine otvorila svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, ali je zemlja koristila samo oko 30 odsto tih opcija.

„Međutim, i sa tako malim procentom iskorišćenih mogućnosti, Srbija od 2004. ima suficit u spoljnoj trgovini sa EU. Od 2009. do 2013. on je u proseku iznosio 400 miliona evra“, kaže Golubović.
Nakon što zemlja uspostavi procedure i kontrole u ovom sektoru 2016. godine, srpski poljoprivrednici imaće pristup predprijemnim fondovima EU.

„Već je sproveden veliki broj programa edukacije poljoprivrednika, uz podršku SAD i EU, što je doprinelo unapređenju proizvodnje, boljem korišćenju resursa i uvođenju odgovarajućih standarda kvaliteta“, kaže za SETimes sekretar Privredne komore Srbije za poljoprivredu Nenad Budimović.

Druge zemlje u regionu koje su članovi EU imale su znatnu korist kada su u pitanju njihovi poljoprivredni sektori.
S obzirom da je hrvatski izvoz skoro potpuno liberalizovan i pre ulaska u EU 1. jula 2013. godine, prednost za ovu zemlju pre svega je bilo smanjenje administrativnih procedura izvoza.

Od kada je Hrvatska ušla u EU „lakše je pristupiti zajedničkom tržištu i velikom broju potrošača. Pristup strukturnim fondovima EU takođe je prednost za zemlju“, rekla je portparolka Ministarstva ekonomije Hrvatske Martina Sokač Saraga u izjavi za SETimes.

„Od pridruživanja EU] prednosti za Hrvatsku su kvalitet, diverzitet, tradicija i tradicionalni modeli proizvodnje, podneblje i karakteristični proizvodi sa dodatom vrednošću“, dodala je ona.

Da bi pojačali izvoz, hrvatski proizvođači mogu da podnose zahteve za bespovratnu pomoć iz projekta „Uživaj, to je iz Evrope“, koji je Evropska komisija pokrenula 2013. godine. Fond iznosi 60 miliona evra godišnje, a pruža podršku promotivnim aktivnostima vezanim za prehrambene proizvode, uključujući oglašavanje, što je važno za nove zemlje na tržištu EU, rekla je Sokač Saraga.

U Rumuniji je 1. januara stupio na snagu zakon kojim se regulišu uslovi za prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima i koji je podržala EU. U naredne tri godine zemlja očekuje skoro milijardu evra investicija u rumunsku poljoprivredu.
„Zahvaljujući mogućnostima koje nudi status članice EU, Rumunija je poboljšala svoj učinak na području poljoprivrede i nastaviće to da čini u budućnosti. To se pokazalo prošle godine, ne samo na polju poljoprivredne proizvodnje, nego i po interesovanju koje su druge zemlje pokazale za rumunsku poljoprivredu“, rekao je rumunski ministar poljoprivrede Danijel Konstantin za SETimes.

Izvor: setimes.com

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">