Reklama

IZVOR: TANJUG

Beograd — U narednoj godini u Srbiji biće dovoljno pšenice za prerađivačke kapacitete, robne rezerve kao i za izvoz, kaže Milan Prostran. Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije, je naveo da je u 2011. godini u Srbiji zasejano 493.00 hektara površina pod pšenicom, zabeležen je prinos od 4,2 tone po hektaru a ukupna proizvodnja je oko 2,1 miliona tona.

On je ocenio da je prinos pšenice od 4,2 tone po hektaru korektan bilans, ali još uvek nije dostigao prinos iz 1990. godine. Cena pšenice u septembru iznosila je 17,50 dinara po kilogramu i već izvesno vreme je stabilna, rekao je Prostran navodeći da je u decembru 2010. godine u Mađarskoj cena pšenice iznosila 17,43 dinara po kilogramu, u Francuskoj 19,47 dinara po kolgoramu, SAD 17,71 dinara u Rusiji 15 dinara po kilogramu.

Prostran je podsetio da je 1990. godine u Srbiji bilo zasejano 775.000 hektara površina pod pšenicom, prinos je iznosio 4,5 tona po hektaru a ukupna proizvodnja je bila oko 3,5 miliona tona. U Evropskoj uniji u prošloj godini evidentirana je proizvodnja pšenice od 136,1 miliona tona, a Srbija u evropskoj proizvodnji pšenice zauzima udeo od 1,5 odsto, naglasio je Prostran. U svetu je u protekloj godini proizvedeno 647,6 miliona tona pšenice a udeo proizvodnje naše zemlje zauzima 0,32 odsto. Prema njegovim rečima agroindustrija predstavlja najznačajnijiu privrednu oblast u Srbiji koja u stvaranju BDP-a učestvuje sa oko 18 odsto.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">