Reklama

Ako je suditi po sumornoj statistici, građane Srbije kriza je mnogo više pogodila nego stanovnike susednih zemalja. Naime, poskupljenja su u našoj zemlji u protekloj godini bila znatno drastičnija nego bilo gde u regionu.

Srbija evropskih rekorder u poskupljenju hrane U periodu od maja 2012. do maja 2013. godine, kako pokazuju izveštaji regionalnih zavoda za statistiku koje je objavio portal Makroekonomija.org, hrana je u Srbiji poskupela za 12,9 odsto, dok je u Hrvatskoj to bilo 6,50 procenata, a u Sloveniji svega 3,3 odsto.

Vojislav Stanković, ekspert u Privrednoj komori Srbije, kaže da je potrošnja svinjskog mesa u Srbiji 15,4 kilograma godišnje, a prosek u Evropskoj uniji je 32 kilograma. Potrošnja junetine kod nas je 4,4 kilograma, a u EU 15. On dodaje da se u proseku u Srbiji po glavi stanovnika godišnje popije 56 litara mleka, a u EU 100 litara, dok je najveća razlika kod putera – kod nas 200 grama, dok je potrošnja u EU između četiri i pet kilograma. Ni ostali pokazatelji ne idu naruku potrošačima u Srbiji. Rekorderi smo i u skoku cena bezalkoholnih pića, alkoholnih pića, duvana, kafe, nameštaja…

I za komunalije, pokazuju izveštaji zavoda za statistiku, u aprilu smo morali da izdvojimo veći procenat nego 2012. godine, a slično je i sa troškovima za komunikacije, zdravstvo ili transport.

U pojedinim segmentima u drugim državama čak je došlo i do pojeftinjenja, dok su u Srbiji jedino pojeftinili obuća i popravka obuće i iznajmljivanje stanova, i to za manje od dva procentna poena.

Moglo bi se reći da je šampion poskupljenja u svim državama u regionu bilo – povrće, ali smo bar što se toga tiče, iako je teško u to poverovati, prošli bolje od drugih potrošača, posebno od onih u Crnoj Gori gde je zeleniš za godinu dana poskupeo za čak 40 odsto.

Izvor: Kamatica

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">