Koliko je loša situacija u stočarstvu u Srbiji, govori podatak da je izvoz „bejbi bifa“ sa nekadašnjih 30.000 tona, sa koliko je Srbija učestvovala u ukupnom izvozu SFRJ, smanjen pedeset puta. Ove godine, najavljuju stručnjaci, biće zanemariv.

Sekretar Odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović izjavio je Tanjugu da je kvota za „bebi bif“ – 8.800 tona, a da je prošle godine iskorišćeno samo 10 odsto, odnosno izvezeno je svega 650 do 700 tona.

„To je rezultat dugogodišnje loše situacije u stočarstvu , koja se reflektovala i na izvoz junećeg mesa“, kazao je Budimović.

Srbija od 1996. ima dozvolu za izvoz junetine u EU – kvota za izvoz „bebi bifa“ na to tržište najpre je bila 10.000 tona, pa je smanjena zbog toga što taj kontigent nikada nije ostvaren.

Prema rečima Budimovića, Srbija je izgubila zahtevna tržišta za izvoz, kao što je Italija i Grčka, i sada je teško vratiti se na njih.

On je ocenio da strategijom poljoprivrede koja obuhvata stočarstvo, treba regulisati tu vrstu proizvodnje i očekivati poboljšanje.

„Stočarstvo je grana koja ima vrlo spori obrt, posebno u govedarstvu i uzgoju goveđeg mesa. Tov traje oko 12 meseci i toliko vremena se ulaže u jedan proizvod, a ne zna se šta će se dobiti kao rezultat tog ulaganja“, dodao je Budimović.

On je podsetio da Srbija ne može da izvozi svinjsko meso, već samo proizvode termički obrađene, a to su niže katergorije, kao što su parizer i viršle.

Nekadašnja SFRJ je devedesetih godina izvozila 50.000 tona „bebi bifa“, od čega je plasman iz Srbije bio 30.000 tona.

U PKS su ukazali i da je za ispunjavanje sadašnje kvote potrebno da Srbija ima 100.000 grla goveda, a taj broj grla sada iznosi 15.000 do 20.000.

Pad proizvodnje goveđeg mesa nastavljen je i u prvih šest meseci 2013, i iznosio je 35,7 odsto.

U istom periodu iz Srbije je izvezeno goveđeg mesa u vrednosti od 128.060 dolara, dok je uvezeno tog mesa za 445.976 dolara. Od januara do juna prošle godine u Srbiju je uvezeno goveđeg mesa za 437.696 dolara, dok je vrednost izvoza te vrste mesa iznosila 47.465 dolara.

Udeo govedarstva u ukupnoj stočarskoj proizvodnji u prošloj godini iznosio 43 odsto.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">