Reklama

Srbija sada može da privuce 10 miliona evra godišnje iz pretpristupnih fondova Evropske unije za oblast poljoprivrede i razvoj sela, izjavio je juce državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubovic. “Naše mogucnosti korišcenja pretpristupnih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj su daleko manje od ranije ocekivanih”, kazao je on u Odboru Skupštine Srbije za poljoprivredu.

Golubovic je podsetio da su politicari ranije izjavljivali da bi Srbija godišnje iz pretpristupnih fondova mogla da dobija 30 do 40 miliona evra, što je ocenio kao nerealane politicke procene. On je upozorio da Srbija mora da bude oprezna pri određivanju visine sredstava koje može da dobije iz pretpristupnih fondova jer su iskustva zemalja iz regiona pokazala da je sve ono što nije potrošeno, jer nije bilo projekata, moralo biti vraceno iz budžeta. Međutim, prema recima Gorana Živkova, konsultanta SEEDEV- a, ako za merilo uzmemo iskustvo 12 novih zemlja clanica kao i tri ostale zemlje buduce clanice koje su koristile predpristupna sredstva SAPARD i IPARD kao i kriterijume koji se uzimaju u obzir prlikom određivanja visine sredstava (GDP iz poljoprivrede, zemljišni i ljudski resursi) Srbija bi po najgorem scenariju trebala da dobije 54 a po najboljem 63 miliona evra godišnje. Tako su Hrvati dobili 25.8 miliona evra sa oko 2.5 puta manjom poljoprivredom, Makedonci 12.2 miliona evra, Poljaci 236,5 miliona evra. ”Poljoprivrednici mogu da zaborave na predpristupna sredstva namenjena poljoprvredi i ruralnom razvoju, ne samo zato jer se ništa ne radi da se ona dobiju što pre, nego i kada se dobiju bice samo 10 miliona što je za otprilike 30-70 korisnika ako uzmemo u obzir prosecnu velicinu projekata u drugim zemljama”, smatra Živkov.

Izvor: Beta, Agrarije

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">