Izvor: http://www.mojafarma.rs

Inspekcijski timovi Evropske unije i Rusije u zasebnim kontrolama ocenili su da je Srbija napredovala u kontroli bezbednosti hrane životinjskog porekla i kontrole zaraznih bolesti životinja što će dovesti do povećanja izvoza mesa na to tržište, saopštilo je danas Ministartvo poljoprivrede Srbije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede očekuje da će se lista objekata iz kojih je dozvoljen izvoz na tržište zemalja EU proširiti u skladu sa higijenskim i drugim merama koje sprovode klanice i prerađivačka industrija prema strogim zahtevima EU, navedeno je u saopštenju.

„Na ovaj način će se ostvariti dva efekta: povećan izvoz prema zemljama EU hrane životinjskog porekla i potvrda da je hrana koja se proizvodi u Srbiji zdravstveno bezbedna“, naglašeno je u saopštenju.

U 2010. godini bile su četiri inspekcijske kontrole u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uključujući veterinarsku inspekciju, farme životinja, klanice, mlekare i laboratorije.

Inspekcijski tim EU je tokom prethodne dve nedelje nadzirao sistem kontrole mesa poreklom od goveda i svinja i ocenio da je načinjen „izuzetan napredak kada je u pitanju harmonizacija propisa iz oblasti kontrole zaraznih bolesti životinja, kao i propisa iz oblasti bezbednosti hrane i dobrobiti životinja“.

Dobro je ocenjen sistem službenih kontrola provere usaglašenosti uzgoja, zdravstvene zaštite i dobrobiti životinja i kontrole klanica i prerađivača mesa, nevelo je Ministartvo i dodalo da je i mreža veterinarskih laboratorija dobro uspostavljena, te da se u Srbiji laboratorijske metode sprovode na način koji propisuje EU.

Pozitivan izveštaj je u potpunosti je u skladu sa upravo objavljenom odlukom EU kojom je odobren izvoz mleka iz Srbije.
Do sličnih zaključaka došao je i tim Ruske Federacije koji je posle dvonedeljne inspekcije dobro ocenio standarde u uzgoju životinja na farmama, prometu životinja, zdravstvenoj zaštiti i dobrobiti životinja, higijenskim merama u klanicama, prerađivačkoj industriji i bezbednosti hrane u Srbiji.

„Očekuje se da će biti odobren izvoz mesa i prozvoda od mesa iz Srbije u Rusiju na isti način kao što je odobren izvoz ribe i proizvoda od ribe sredinom godine“, navelo je Ministrastvo i izrazilo očekivanje da će veći izvoz hrane životinjskog porekla u Rusiju omogućiti jačanje ekonomske situacije u Srbiji.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">