Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Aleksandar Senić izjavio je danas da Srbiji ove godine nije odobreno deset miliona evra iz IPARD predpristupnih fondova Evropske unije (EU) za razvoj sela.

„Ove godine je Srbija mogla da povuče 50 miliona evra bespovratnih sredstava, aplicirala je za samo deset miliona evra, a prema nezvaničnim informacijama koje sam dobio, IPARD je odbio zahtev i za tih deset miliona evra uz obrazloženje da naša administracija nije spremna i da trenutni sistem agrarnog plaćanja ne dozvoljava bilo kakvo dobijanje bespovratnih sredstava EU“, rekao je Senić agenciji Beta.

On je kazao da je skupštinski odbor tražio zvaničnu informaciju od Ministarstva poljoprivrede o tome, a očekuje izveštaj na sednici Odbora, koja je zakazana za 20. avgust.

Senić je podsetio da je IPARD peta komponenta predpristupnih fondova EU koja postaje dostupna kada zemlja dobija status kandidata i dodao da nisu u pitanju krediti već bespovratna sredstva.

„IPARD fond služi za finansiranje svih ulaganja u razvoj poljoprivrede u najširem smislu, počevši od poboljšanja infrastrukture u ruralnim područjima do podizanja novih zasada, proširenja kapaciteta, čak i brendiranja određenih proizvoda“, rekao je on.
Senić smatra da je „nedopustivo da Srbija u ovakvom vremenu ne koristi sve mogućnosti za poboljšanje stanja u poljoprivredi“.

„Mislim da je to značajan iznos imajući u vidu koliko se Srbija sada zadužuje i po sve nepovoljnijim uslovima“, naveo je Senić i dodao da je Hrvatska do dana pristupanja EU dobila 179 miliona evra iz IPARD fondova za razvoj svojih seoskih područja.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">