Nakon održanog sedmog Radnog sastanka ministara polјoprivrede i šefova delegacija na Kopaoniku, Srbija je zvanično preuzela predsedavanje Skupštinom Stalne radne grupe za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope – međunarodne organizacije institucija koje se bave kreiranjem i sprovođenjem agrarne, i politike ruralnog razvoja regiona.

„Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ozbilјno shvata i odgovornost i zadatke predsedavanja Skupštinom Stalne radne grupe“, rekao je državni sekretar Danilo Golubović naglasivši da će se predano raditi na jačanju i produblјivanju regionalne saradnje i na unapređenju međusobnih odnosa.

„Evropska unija i zemlјe Jugoistočne Evrope prolaze kroz proces strateškog planiranja i programiranja agrarne politike i politike ruralnog razvoja za naredni period. Ovaj proces je mnogo lakši i delotvorniji kad međusobno sarađujemo, razmenjujemo ideje, dobra iskustva ali i pouke iz eventualnih grešaka“, izjavio je Golubović na Kopaoniku.

„Postojanje Stalne radne grupe je veoma bitno jer se tako mogu rešavati zajednički regionalni problemi, a zemlјe jugoistočne Evrope mogu se međusobno pomagati u pripremama strategija i skriningu sa Evropskom unijom“, naglasio je Golubović.

Državni sekretar Golubović je najavio i da će nova Strategija polјoprivrede i ruralnog razvoja Srbije biti predstavlјena do kraja godine i da će sadržati mere potpuno usklađene sa agrarnom politikom Evropske unije.

„Te mere će omogućiti polјoprivrednicima da budu pripremlјeni za korišćenje sredstava iz fondova EU, za izradu programa, edukaciju i prijavlјivanje na konkurse“, rekao je Golubović dodavši da je plan da se posle prezentacije, sa farmerima i akademskim stručnjacima, razgovara o Strategiji kako bi se ona eventualno dopunila.

Ministar polјoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina je prokomentarisao da se prilikom zasedanja Stalne radne grupe unapređuje sarađanja cele regije: „Mi smo prijatelјska zemlјa koja će svojim iskustvom u pregovorima, pripremi i ulaskom u EU, pomoći svim susedima“.

„Implementacija polјoprivrede regiona u polјoprivredu Evropske unije veliki je izazov za sve nas“, ocenio je ministar polјoprivrede Bosne i Hercegovine Jerko Ivanković Lijanović, dok je ministar iz Albanije Edmond Panariti takođe ukazao na značaj okuplјanja ovog tipa.

Zamenik generalnog direktora za polјoprivredu Evropske komisije Žoze Manuel Sosa Uva istakao je da je u globalnom smislu, Evropska komisija tu da pomogne ekonomskom razvoju zemalјa Jugoistočne Evrope, ali i da je „svaka zemlјa odgovorna za sebe“.

Danas će tokom radnog sastanka svečanim potpisivanjem biti obnovlјena i drezdenska Deklaracija iz 2007. godine koja će novim stavovima i cilјevima poslužiti kao platforma za dalјe jačanje evrointegracija i unapređenja saradnje u oblasti polјoprivrede i ruralnog razvoja Jugositočne Evrope.

Potpisnici će na ovaj način, težeći ka dalјem jačanju regionalnih partnerstava, proces evrointegracija postaviti kao najvažniji cilј reforma polјoprivrednog sektora i ekonomskih transformacija ruralnih krajeva.

Izvor: mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">