Reklama

U razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa svetom, Srbija je za deset meseci zabeležila suficit od 1,24 milijarde dolara. To je za čak 42,9 odsto više nego u istom periodu lane, objavila je danas Privredna komora Srbije.

Od januara do oktobra 2011. Srbija je izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od 2,19 milijardi dolara, što je rast od 31,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 22,3 odsto.

Istovremeno, vrednost uvoza iznosi 949,3 miliona dolara ili za 18,5 odsto više u odnosu na isto vreme prošle godine, sa učešćem u ukupnom robnom uvozu zemlje od 5,8 odsto. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 230,8 odsto.

Savetnik predsednika PKS za poljoprivredu Vojislav Stanković kazao je da su najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu za deset meseci bili – žuti kukuruz u vrednosti od 336,8 miliona dolara, rafinirani šećer od šećerne repe (108,5 miliona dolara) i zamrznuta malina „roland“ (86,7 miliona dolara).

Merkantilna pšenica je izvezena u vrednosti od 76,7 miliona dolara i jestivo ulje od suncokreta u vrednosti od 69,2 miliona dolara, dodao je on.

Stanković je naveo da, na uvoznoj strani, dominira tradicionalno grupa „nekonkurentnih“ proizvoda koji se ne gaje u našoj zemlji – sirova kafa za koju je plaćeno 78,3 miliona dolara, sveže banane (32,5 miliona dolara) i sveže i slatke pomorandže (21 miliona dolara).

IZVOR: TANJUG

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">