Udruženje proizvodjača „Sremski kulen“ podnelo je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zahtev za izmenu i dopunu „Elaborata o zaštiti oznake geografskog porekla Sremski kulen“

SREMSKA MITROVICA: Udruženje proizvodjača „Sremski kulen“ podnelo je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zahtev za izmenu i dopunu „Elaborata o zaštiti oznake geografskog porekla Sremski kulen“.
Ovaj prepoznatljiv suvomesnati delikates već je imao zaštićeno geografsko poreklo, registrovano od strane industrije mesa „Šid“ 1992. godine, ali je ono bilo prilagodjeno samo industrijskoj proizvodnji.
S obzirom da je šidska fabrika prestala sa radom i nema industrijsku preradu, pokazala se potreba da se proizvodnja vrati malim proizvodjačima i tradicionalnom načinu pripreme.

– Posebno smo se angažovali na smanjenju procedure i tehnoloških uslova za proizvodnju. Ministarstvo poljoprivrede, prema trenutnim propisima, ne prepoznaje malog proizvodjača i zahteva od njega uslove kao što ima industrijska proizvodnja. Prema informacijama koje smo dobili iz resornog ministarstva, uredba o malim proizvodjačima će biti predmet razmatranja u narednom periodu i nadamo se pojednostavljivanju uslova proizvodnje – kaže za naš list potpredsednik Udruženja Marko Cvijanović.

Udruženje prizvodjača „Sremski kulen“ je osnovano u aprilu 2012. godine u Sremskoj Mitrovici. Članovi su postigli neophodno jedinstvo i usaglasili recepturu, tako da su lane predali elaborat nadležnom ministarstvu. Tamo je, saznajemo, prihvaćen sa preporukom da se odobri pravo korišćenja brenda, a sva dokumenacija je predata Zavodu za intelektualnu svojinu, gde je u toku dalja procedura.
– Na Skupštini Udruženja krajem decembra članstvo je obavešteno o aktivnostima koje su uradjene oko brendiranja, registracije, opremanja prostora i planovima za narednu godinu. Zahvalili bismo se svim institucijama koje su podržale naš rad, kako kroz tehničko operativne poslove, tako i kroz donacije – ističe potpredsednik Cvijanović.

Izvor: dnevnik.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">