Reklama

Ni jedna pošiljka svežeg voća i povrća, pa ni jabuka, nije vraćena Srbiji u 2013. godini, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede povodom navoda da su u srpskim jabukama izvezenim u Rusiju nađene povećane količine pesticida.
Fitosanitarna inspekcija je ove godine uzorkovala konzumne jabuke različitih sorti u hladnjačama kod skladištara i proizvođača na prisustvo ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Dobijeni rezultati analiza su pokazali da je sadržaj ostataka pesticida u skladu sa važećim pravilnikom, naveli su u Ministarstvu.

Na osnovu podataka granične fitosanitarne inspekcije i fitosanitarne inspekcije za bezbednost hrane, nijedna pošiljka svežih proizvoda (jabuke, kruške, grožđa, šljive i kupusa) nije vraćena u našu zemlju, ponovili su u ministrastvu.

Evica Mihaljević iz udruženja “’Plodovi Srbije“ izjavila je ranije Tanjugu da Srbija do sada nije imala ozbiljnih problema u trgovini voćem sa Rusijom, a na to tržište smo prošle i u prva dva meseca ove godine izvezli skoro 70.000 tona jabuka.

U trgovini, i prilikom izvoza i uvoza, dešava se da neka roba ne ispunjava potrebne standarde i to treba preduprediti, kazala je Mihaljević.

Rusija je značajan kupac srpskih jabuka, o čemu govori i podatak da je 90 do 95 odsto od ukupno izvezenih količina tog voća iz Srbije u 2012. i prva dva meseca ove godine završilo upravo na tržištu te zemlje.

Mihaljević je istakla da su još 2008. i 2009. godine domaći propisi usklađeni sa ruskim pravilnicima koji su u potpuno paralelnom odnosu sa evropskim standardima.

„Mi smo uskladili i naše srpske standarde, rade se analize u akreditovanim laboratorijama na pojedine vrste, na ostatke pesticida, nitrate i na parametre u odnosu na zahtev kupca“, navela je Mihaljević.

Srbija je smanjila izvoz jabuka u Rusiju za dva i po puta u poređenju sa istim periodom prošle sezone, saopštila je ruska agencija za statistiku Ros stat.

Rusija je od jula prošle godine do marta ove godine uvezla 31.000 tona jabuka iz Srbije, dok je u istom periodu za prošlu sezonu uvoz jabuka iz naše zemlje iznosio 80.000 tona, prenela je agencija Interfaks.

Prema statistikama u Rusiji se godišnje potroši oko 600.000 tona voća, što je oko četiri kilograma po glavi stanovnika, a to je četiri puta manje od stope koju imaju razvijene zemlje

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">