Reklama

Izvor: Tanjug

Tržište Rusije je tradicionalno najveći konzument srpskih jabuka gde se plasira 80 odsto proizvodnje, izjavio je u Novom Sadu pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.
Preostalih 20 procenata se preusmerava na regionalna i na evropska tržišta, dodao je Milovanović.

Za bolje pozicioniranje jabuka iz Srbije na svetskom tržištu neophodno je menjati sortiment u skladu sa potrebama tržišta, kao i raditi na adekvatnoj zaštiti „svog“ proizvoda, kazao je Milovanović.

On je precizirao da se to odnosi na građenje adekvatnog imidža, ambalažu i pakovanje i prepoznatljivost proizvoda u odnosu na slične.

Milovanović je istakao da na boljem pozicioniranju srpske jabuke moraju raditi zajedno država, poljoprivrednici i privrednici koji se bave proizvodnjom i distribucijom jabuka i proizvoda od jabuka.

On je na godišnjoj skupštini Društva agrarnih novinara u Novom Sadu, podsetio da Ministarstvo poljoprivrede u ovoj oblasti implementira meru podizanja višegodišnjih zasada u kontinuitetu već osam godina – od 2003. godine, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

„Mera beleži veoma dobre rezultate, zahvaljujući atraktivnoj subvenciji od strane resornog ministarstva koja u potpunosti pokriva sve troškove sadnica za podizanje višegodišnjih zasada voća“, podvukao je Milovanović.

On je rekao da takva podrška motiviše poljoprivrednike i firme koje ulaze u ovaj biznis da državnim sredstvima uz participaciju svojih sredstava, podignu moderne i adekvatno pozicionirane višegodišnje zasade koji mogu da doprinesu proizvodnji konkurentnog proizvoda.

„Pored toga, kreditna podrška Ministarstva poljoprivrede kroz kredite po subvencionisanim kamatnim stopama od osam odsto na godišnjem nivou bez devizne klauzule omogućava poljoprivrednicima ili kompanijama da investiraju u protivgradne mreže i u protivmraznu zaštitu“, dodao je Milovanović.

„Za poljoprivredne proizvođače na raspolaganju je i osiguranje useva tako da oni mogu da, uz subvenciju Ministarstva poljoprivrede od 40 posto ukupne vrednosti osiguranja, osiguraju svoje useve od neželjenih posledica elementarnih nepogoda“, zaključio je Milovanović.

Tematska godišnja skupština „Jabuka – naša izvozna šansa“ koju je organizovalo Društvo agrarnih novinara u Novom Sadu održana je sinoć u Novom Sadu.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">