Francuska je jedan od najznačajnijih investitora u sektorima poljoprivrede, industrije i usluga u Srbiji.

Osim kompanije Bongren, na listi investitora našli su se i Laktalis, zatim grupa Lesafr, kao i grupa Sufle, koja je kupila sladaru Maltineks iz Bačke Palanke – izjavila je na međunarodnom Salonu poljoprivrede u Parizu, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Maja Timotijević.

Ovogodišnji sajam bio je prilika za potpisivanje Protokola o saradnji između Uprave za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Nacionalne agencije za poljoprivredne i morske proizvode Francuske, kao i Agencije za usluge i plaćanja. Protokolom je predviđena podrška Srbiji, kroz razmenu stručnjaka i druge vidove tehničke pomoći, u pripremama za dobijanje akreditacije za pretpristupne fondove EU. Obe strane su se obavezale i na saradnju u oblasti informacionih tehnologija.

„Francuski stručnjaci će pomoći Srbiji u procesu usaglašavanja zakonodavstva sa regulativom EU kako bi se što bolje pripremila za Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, u oblasti bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike i regulisanja tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda“, rekao je Edvard Žosa, direktor Nacionalne agencije za poljoprivredne i morske proizvode Francuske.

Da je Francuska veliki igrač u agrobiznisu govori i podatak da obradive površine zauzimaju više od 50 odsto zemljišta, što predstavlja gotovo trećinu celokupnog poljoprivrednog zemljišta u Evropskoj uniji. U agraru je zaposleno oko 1,1 milion ljudi, odnosno oko četiri odsto radno aktivnog stanovništva. Francuska je i jedan od najvećih izvoznika poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Zanimljivo je, međutim, da je Srbija, u razmeni agrarnih proizvoda sa Francuskom, zabeležila suficit od 24,1 milion dolara. Prema podacima za 2012. godinu na francusko tržište plasirano je robe u iznosu od 59,8 miliona američkih dolara, dok je vrednost uvoza premašila 35,7 miliona dolara. Na izvoznoj listi dominiraju jagode, ribizle, smrznute borovnice, smrznute šljive, semenski kukuruz, višnje u alkoholu, kvasac… dok iz Francuske najviše uvozimo svinjsko meso, surutku, seme kukuruza, suncokreta, šećerne repe ali i žvakaće gume i bombone.

Parada rasnih životinja

Ovogodišnji Salon poljoprivrede u Parizu okupio je 1.300 izlagača iz 22 države. Uz obilje prehrambenih proizvoda, ovaj događaj čuven je i po predstavljanju selekcija domaćih životinja i kućnih ljubimaca. Izloženo je 4.000 životinja, među kojima i 500 krava vrhunskih rasa a program izložbi koncipiran je tako da i najmlađi mogu da uživaju u druženju sa životinjama. Organizatori Salona očekuju više od 700.000 posetilaca iz zemlje i sveta.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">