Izvor: Beta

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da nema instrumente, ni mehanizam da prisili hladnjačare i trgovce malinom da promene visinu otkupne cene. To je inače zahtev proizvođača, a iz Ministarstva poručuju da se cene na tržištu u Srbiji, kao i u svetu formiraju, slobodno. U Ministarstvu poljoprivrede je rečeno da za sutra najavljeni protesti proizvođača malina u Beogradu, koji traže veću otkupnu cenu, neće rešiti problem jer proizvođači o tome treba da se dogovore sa otkupljivačima.

Istaknuto je i da su Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije spremni da razgovaraju sa hladnjačarima, trgovcima i proizvođačima maline o svim otvorenim pitanjima na tržištu maline. Udruženje proizvođača maline „Vilamet“ najavilo je da će sutra više stotina nezadovoljnih malinara u 12 sati iz Arilja krenuti za Beograd. Proizvođači malina u Srbiji traže da otkupna cena tog voća bude 126 dinara za kilogram i smatraju da je cena od 80 do 90 dinara niska, jer je ovogodišnji rod maline izuzetnog kvaliteta.

Iz Ministarstva poljoprivrede naglašavaju da su spremni da pruže podršku proizvođačima malina u pronalaženju novih tržišta, kao i mogućnost organizovanja studijskog putovanja za poljoprivredne proizvođače u Poljsku, koja je pored Srbije i Čilea treći veliki proizvođač maline u svetu. Ministarstvo poljoprivrede preporučuje proizvođačima maline da iskoriste mogućnost skladištenja tog voća u javnim skladištima uz beneficiran zakup i mogućnost dobijanja kredita na osnovu robnih zapisa.

Istaknuto je da prvi put ove godine proizvođači maline imaju mogućnost da ukoliko ne žele da prodaju malinu u trenutku branja, mogu da je uskladište u javnim skladištima po povoljnim uslovima i sačekaju trenutak koji je povoljniji za prodaju. Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše 50 odsto troškova skladištenja maline i to od 1.200 do 1.800 dinara po toni, u zavisnosti od kvaliteta maline. Malinari do sada nisu koristili mogućnost skladištenja u javnim skladištima, jer je od raspoloživih 2.950 tona uskladišteno 103 tona, odnosno 3,5 odsto.

Do sada je, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, samo 20 odsto hladnjačara zaključilo ugovore o prodaji maline sa kupcima u inostranstvu, a cena je do 40 odsto niža nego prošle godine. Prema podacima proizvođača, ovogodišnji rod maline u Srbiji je između 55.000 i 60.000 tona, što je 30 odsto manje nego prošle godine.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">