Reklama

Konditorska industrija Srbije od 2009. beleži pad proizvodnje koji je u proseku iznosio od pet do sedam odsto, kaže generalni direktor Bambi koncerna Miroslav Miletić i dodaje da očekuje da će srpska konditorska industrija u 2013, posle višegodišnjeg pada, ponovo zabeležiti rast.

Srpski potrošači verni domaćim slatkišimaKonditorska industrija Srbije godišnje proizvede od 150.000 do 160.000 tona proizvoda, dve trećine toga proda na domaćem tržištu, a trećinu izveze, od čega 80 odsto na području regiona, mada nas ima i u zemljama EU i na drugim kontinentima, rekao je Miletić.

On je podsetio da je tržište konditorskih proizvoda uvek bilo vrlo otvoreno, čak i tokom sankcija i embarga devedesetih godina, a u Srbiju slatkiši dolaze iz celog sveta.

– Važno je istaći, bez namere da potcenim konkurenciju, da su srpski potrošači veoma verni domaćim konditroskim proizvodima na kojima su odrasli, veruju u njihov kvalitet i nastavljaju da ih kupuju, vraćajući im se stalno – naglasio je čelnik koncerna Bambi.

Jedan broj stranih proizvoda koji dolaze na ovo tržište, nemaju isti domicilni kvalitet u zemljama u kojima nastaju, a upravo to je naša komparativna prednost – jer, ono što proizvodimo na domaćem tržištu – tako prodajemo celom svetu, naveo je Miletić.

– Stranoj robi približili smo se po dizajnu, marketingu, cenama i uopšte svim parametrima proizvodnje, osim u ceni koštanja, jer nas još više košta ambalaža i svi drugi inputi za proizvodnju nego konkurenciju – kazao je Miletić.

Izvor: Kamatica

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">