Izvor: Beta

Srbiji je potrebna dodatna vrednost poljoprivrednih proizvoda, a da bi se to ostvarilo neophodni su bolji plasman i bolje pakovanje, ocenili su danas učesnici skupa u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
„Prepoznatljiv proizvod je jedna od stvari kojom se može ostvariti dodatna vrednost srpskog poljoprivrednog proizvoda. Mi to radimo sa proizvođačima gljiva i mleka u Srbiji“, rekao je predstavnik USAID Agrobiznis projekta u Srbiji Džejms Hern.

On je na skupu „Potencijali prehrambene industrije u Srbiji – izvoz i investicije“, koji je održan na Šestom sajmu investicija u Novom Sadu, kao najzanimljiviji primer naveo proizvođače borovnica u Srbiji, kojima je USAID pomogao da izvoze svež i lepo upakovan proizvod u zemlje Evropske unije.

Direktor sektora poljoprivrede u izraelskoj kompaniji „Avital“ Asaf Dotan, koja se u Svilajncu bavi konvecionalnom poljoprivrednom proizvodnjom po strogim međunarodnim standardima, ocenio je da se stvari u Srbiji ne odvijaju očekivanim tempom.

„Bilo bi bolje da smo se locirali u Vojvodini, jer tamo ima više većih parcela i više radne snage, što nije slučaj u Svilajncu“, rekao je Dotan i dodao da od države nisu dobili nikakvu pomoć.

Prema njegovim rečima, „Avital“ kompletnu proizvodnju izvozi u zemlje Evropske unije i za Rusiju, a reč je o svežim proizvodima namenjenim veleprodaji, koji se kasnije prepakuju i prodaju po deset puta većoj ceni.

„U Srbiji treba unaprediti drugu fazu proizvodnje i napraviti prepoznatljive brendove srpske hrane. Kada bismo dobili pomoć države mogli bismo da utrostručimo izvoz“, rekao je Dotan.

Zamenik ambasadora Izraela u Srbiji Ejal Naor rekao je da Srbija ima odlične potencijale u agrobiznisu, koji se ogledaju u obradivoj zemlji, vodnim resursima, dobrom geografskom položaju i sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

„Kompilacija izraelskog znanja u agrobiznisu sa srpskim resursima može pomoći Srbiji da opravda naziv ‘žitnica Evrope'“, ocenio je Naor.

Zamenik direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Bojan Janković ocenio je da u Srbiji nije napravljen strateški iskorak u oblasti poljoprivrede, s obzirom na potencijale, jer se većina proizvoda prodaje na berzi, bez mogućnosti proizvođača da utiču na cene.

„U strukturi izvoza nije napravljen iskorak u prehrambenoj industriji i poljoprivredi. Iako je u ovu oblast investirano oko tri miliona evra, to su većinom bila preuzimanja postojećih kompanija. Malo je bilo grinfild investicija, a problem je i što najveći investitor nije kompanija nego investicioni fond“, rekao je Janković.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">