Slučaj širenja korona virusa i njegovih posledica može nas naučiti nešto novo ili pak podsetiti na zaboravljeno, piše Agroklub

Neke situacije nije moguće predvideti – Uprkos planiranju, stručnjacima koji rade procene rizika i drugim radnjama prevencije, ponekad iz limitiranosti svojih spoznaja izgubimo kontrolu – koliko god to želeli, ne možemo biti spremni na sve. Jer ne znamo sve.

Samodovoljnost je strateški važna tema – Epidemije i pandemije pokazuju da je izuzetno bitno sačuvati elemente nezavisnosti. Upravo ovakve situacije, delimične ili potpune izolacije ili eskalacije panike pokazuju značaj vlastitih robnih rezervi i kapaciteta sektora proizvodnje hrane. Nije nužno osigurati stoprocentnu samodovoljnost u svakoj kulturi, ali očigledno da treba imati definisane strateške minimume. Iste treba imati u vidu kod kreiranja svih politika..

Javno zdravstvo ne podrazumevati – Kao i većina zemalja starog kontinenta imamo blagodet prilično dobro organizovanog javnog zdravstva. Ne treba upasti u zamku, isto ne treba podrazumevati, već dalje razvijati.

Ekonomija je fragilna – Izlizane mantre slobodnog tržišta padaju u vodu kod ovakvih neplanskih poremećaja. Već se sabiraju direktne ekonomske štete kao posledica virusa COVID-19. Politike moraju da pokažu da stoje iza svake ekonomske aktivnosti, jer bez nje nema ni države. Jedino ulaganje u ekonomiju može stvoriti veću otpornost društva na spoljne uticaje.

Urbani koncept življenja nosi dodatne rizike – Gusto naseljena područja gradova najviše pomažu širenju virusa. Ruralna područja drastično su manje izložena, a najveća izolovanost postaje najveća prednost.

Turizam je izuzetno ranjiv – Nesumnjivo već danas sabiramo štete. Sve je više otkazanih letova, putovanja i hotelskih usluga kao direktna posledica, što straha, što mera prevencije širenja, šta pod lupu stavlja njegovu ulogu u ekonomiji, jer najlakše se odreći luksuza turističkog putovanja.

Neodgovorni mediji štete društvu – Funkcija medija je društvena odgovornost, delovanje u interesu javnosti i potreba pojedinaca.

Uticaj na okolinu – Na kraju svega, korona virus je svoju pozitivnu stranu pokazao kada je posredi okolina. Od kada je virus izbio u Kini, sateliti su otkrili značajno smanjenje emisija ugljen dioksida, a koje ispuštaju motorna vozila, elektrane i industrijski objekti. Iako stručnjaci tvrde kako smanjenje neće ublažiti klimatske promene, ovo razdoblje može biti pokazatelj na koji način delovati kako bi u budućnosti redukovali štetan uticaj.

 • Autor
  Članci
 • Komentari (2)
  Član 451

  Od ovog slucaja ja nisam nista naucio, samo sam bes dobio. Prvo, osecam se diskriminisan zato sto imam 67 godina. Naredili su mi da lezim u krevetu mesto da da sam fizicki aktivan. Ceo dan provodim u zagusljivoj sobi punoj bakterija i virusa mesto da se krecem pored reke i udisem cist vazduh. Ovo prolecno sunce gledam ceznjivo kroz prozor mesto da sam napolju i da me ono greje. Dzaba ja jedem zeleno povrce kada bez Sunca nema stvaranja vitamina D a on je najvazniji za jacanje imuniteta i borbu protiv virusa. Da sam napolju Suncevi UV-zraci bi unistili sve bakterije i viruse na mojoj kozi. Pored svega ceo dan moram da slusam svoju zenu mesto da se sastajem sa prijateljima i pricamo o temama koje mi volimo. A najteze mi pored svega pada sto po ceo dan moram da slusam i gledam TV, a na njemu AV i Realiti-programi. Od toga mi pritisak skace preko 250 i izbijaju mi ospice. Da nebih od besa iskocio kroz prozor, jer ne mogu iz koze, pored kreveta mi je flasa sljivovice. Izgleda da me jedino ona cuva od virusa.

  Milivoje Jovic

  Član 11.953

  Bilo kako, trenutne vlasti imaju mehanizme koje koriste kako oni najbolje znaju. Iako sve njihove mjere izgledaju kao igra udaranja lutke sa zavezanim ocima, legitimitet im daje pravo na to. A što se tiče dosadašnjih saznanja o zdravom načinu vođenja života, možda vrijedi za normalne okolnosti ali smo ipak, vođeni prije svega ekonomskim željama, stvorili ne normalne okolnosti. Nisam toliko zreo kao Vi, niti iskusan, ali i bez ovih mjera i trenutnih okolnosti, više želim prirodnog okruženja.

Odgovor na: Šta možemo da naučimo od slučaja korona virusa?

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">