Reklama

E103, 131, 126, 217…: Šta (ne) sme da se jede

Potrošači i dalje imaju dilemu koji su dodaci i emulgatori u prehrambenoj industriji štetni i šta se sme jesti, a šta izbegavati, ali Srbija je svoje propise uskladila sa EU i prati sve promene na listama dozvoljenih i zabranjenih supstanci.

Na spisku je oko pedesetak po zdravlje potencijalno opasnih emulgatora koji se koriste u konzervaciji, ulepšavanju izgleda i korekciji ukusa namirnica.

– Što se tiče dodatka E330, koji navodno izaziva maligne bolesti, to je apsolutni apsurd. E 330 je limunska kiselina, i ne treba biti veliki hemičar pa shvatiti da se ta kiselina tako naziva, jer je ima u plodovima voća. E330 nije ni konzervans, a još manje emulgator, već je regulator kiselosti hrane – naglašava Blagojević. Tako se na razne slatkiše, grickalice, namaze, pića utiskuje slovo „E“ i cifre koji označavaju zabranjene dodatke poput E103, E111, E126, opasne E120, E127, zatim sumnjive E104, E122, E171, i na kraju one najopasnije izazivače raka – E131, E210, E213, E217… Takvih primera je mnogo.

– Emulgatori su samo jedan deo aditiva za ishranu i iz nepoznatog razloga u svim nestručnim tekstovima data im je uloga najopasnijih – kaže Stevan Blagojević, iz beogradskog Instituta za fizičku hemiju.

Pomenuti aditivi E103, 111, 126 uopšte nisu emulgatori, već boje, i to boje koje se ne nalaze na pozitivnoj listi aditiva, pa se i ne smeju koristiti.

Oznake E120, 127, 104, 122 i 171 takođe nisu emulgatori, već boje koje su svuda u svetu na pozitivnoj listi i mogu se koristiti za bojenje hrane, pa tako i kod nas.

Što se tiče dodataka E210, 213 i 217 to su konzervansi, a ne emulgatori i to iz grupe benzoata.

 • Autor
  Članci
 • Komentari (1)
  Član 7.110

  pozdrav
  ja sam student prehrambene tehnologije na pristinskom universitetu
  i hteo bih da vas pitam koja je vaznost termodinamike u nasoj struci
  isto fluidska mehanika (neznam kako bije preveo od albanskom)
  i vi kao inzinjeri profesori magistri doktori itd prehrambene tehnologije dali mozete dami kazete kojim predmetima da obratim posebno paznju
  koji ce da mi trebaju i bez koje ce nemogu tako receno da se zovem inzinjer prehrambene tehnologije

Odgovor na: Šta (ne) sme da se jede

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">