Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da se može očekivati da granica aflatoksina u mleku bude vraćena na 0,05 mikrograma po kilogramu u prvoj polovini 2014. godine, ali pre toga, biće promenjen i pravilnik o stočnoj hrani.
„Paralelno sa ovom odlukom, utvrdićemo standard i protokol o kontroli kvaliteta robe koja se lageruje u skladištima ili koristi na farmama“, kazao je Glamočić u intervjuu za Tanjug.

On je istakao da se situacija sa aflatoksinom prati već mesecima unazad, kako još dok je kukuruz bio na njivama, tako i posle u skladištima.

„Situacija je dobra. Aflatoksina nema ili je prisutan u minimalnim količinama, tako da nam to daje mogućnost da početkom naredne godine promenimo prvo nivo aflatoksina u hranivima, a nakon toga, od marta do maja, da se promeni granica aflatoksina u mleku“, rekao je Glamočić.

Jedan od prioriteta Ministarstva poljoprivrede je i osposobljavanje i početak rada Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici i planirano je da početkom 2015. godine, u kompleksu Direkcije najpre krene sa radom laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka, ukazao je ministar.

Glamočić je rekao da će Direkcija u Batajnici biti krovna institucija, a da će druge naše „najjače“ laboratorije biti ovlašćene da budu deo tog sistema.

„Pored laboratorije u Batajnici, već u prvoj polovini 2014. u laboratoriji u Novom Sadu na Poljoprivrednom fakultetu počeće kontrola kvaliteta mleka za farmere“, kazao je Glamočić.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">