Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da je šteta od suše u pokrajini procenjuju na oko milijardu evra

Ješić je agenciji Beta rekao da je do sada 25 opština dostavilo pokrajinskoj vladi procenu štete koja iznosi 64 milijarde dinara.

„Na osnovu toga moguće je proceniti da će ukupna šteta od suše biti oko milijardu evra na teritoriji svih 45 vojvođanskih opština i gradova“, naveo je Ješić.

On je ponovio stav Vlade Vojvodine da Republika Srbija mora da proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše, da bi bar delimično bila nadoknađena šteta poljoprivrednim proizvođačima.

„Šteta u Srbiji i šteta u Vojvodini su nemerljive (neuporedive). I prinosi u Srbiji i prinosi u Vojvodini su nemerljivo u korist pokrajine. Vlada Srbije treba da pomogne poljoprivrednicima tako što će omogućiti regresiranje jesenje setve – semena, veštačkog đubriva i goriva“, rekao je Ješić.

Podsetio je da je Vlada Vojvodine već preduzela mere iz svoje nadležnosti da bi pomogla poljoprivrednicima koji su pogođeni sušom.

Naveo je da je pokrajina reprogramila kredite Fonda za razvoj poljoprivrede i Fonda za razvoj, prolongirala je plaćanje naknade za uređenje voda za dve godine, a u rebalansu budžeta biće izdvojeno više novca za osiguranje poljoprivrednih proizvoda.

„I Vlada Srbije i Vlada Vojvodine treba da insistiraju na tome da sva poljoprivredna gazdinstva budu osigurana i da to bude uslov za dobijanje bilo kakvih subvencija“, ukazao je Ješić.

Dodao je je da je cena osiguranja 35 do 50 evra po hektaru, sa potpunim reosiguranjem za sušu što bi automatski sprečilo probleme poput ovogodišnjeg.

Izvor: (Biznis)

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">