Reklama

Ukupna šteta zbog lanjske suše u pčelarstvu iznosi devet miliona evra, izjavio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.
„Gubitak je najmanje toliki, ako računamo da bi se sav izgubljeni med prodao po veleprodajnim cenama, ali je zapravo i mnogo veći ako se računa 1,5 miliona evra koliko su pčelari morali da ulože novca za dohranjivanje pčela“, naveo je Živadinović.

serbia-photo.com

On je rekao da je u osam meseci 2012. godine u Srbiji proizvedeno od 1.000 do 1.500 tona meda, što je za bar 3.000 tona manje od proseka, jer se, u zavisnosti od uslova paše, godišnje proizvodilo od 4.000 do 6.000 tona meda.

U pojedinim delovima Srbije med je poskupeo za 50 do 100 dinara po kilogramu, kao reakcija na povećanje troškova proizvodnje usled dugotrajne suše. Med kod pčelara u maloprodaji košta od 500 do 700 dinara po kilogramu.

„Prošlogodišnja pašna sezona u pčelarstvu uglavnom je bila jako loša, na pčele je prvo uticala jaka zima, a prolećni mrazevi su proredili cvetove voća, ali i bagrema, od koga se u Srbiji pravi najviše meda“, podsetio je Živadinović u izjavi za časopis „Korak“ koji izdaje Privredna komora Srbije.

Bagremova paša je dala oskudne prinose, koji su bili manji od proseka za 80 do 100 odsto.

„Država nas nije uzela u obzir za bilo koju pomoć u okviru mera za ublažavanje posledica suše i ponovo smo na marginama poljoprivredne politike Srbije, iako pčelarstvo predstavlja jedinu granu agrara koja može da upošljava nove ljude, jer se trenutno koristi samo 0,5 odsto pčelinjih paša“, kazao je Živadinović.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">