Reklama

Konstitutivna sednica Saveta za bezbednost proizvoda održana je u Beogradu, a za predsednika tog tela imenovana je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Matićeva je kazala da Savet za bezbednost proizvoda, koji je osnovan odlukom Vlade Srbije, ima za zadatak da poboljša koodrinaciju između svih inspekcija i nadzora koji postoje u nadležnim ministarstvima, sve u cilju poboljšanja kvaliteta i bezbednosti proizvoda na tržištu Srbije i statusa potrošača.

Ona je, kako se dodaje u saopštenju, naglasila da je zadatak Saveta da prati i analizira sprovođenje aktivnosti i preduzimanje mera tržišnog nadzora i da daje mišljenja i preporuke koje se odnose na sprovođenje propisa u oblasti tržišnog nadzora.

Vođa tima projekta Jačanje srpskog sistema nadzora tržišta neprehrambenih i prehrambenih proizvoda Ivan Hendriks rekao je da će oni učestvovati u izradi planova tržišnog nadzora i baze podataka Saveta za bezbednost proizvoda i najavio da će šest članova Saveta pohađati obuke koje će držati iskusni stručnjaci iz zemalja EU.

Savet ima 25 članova predstavnika ministarstava: spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, energetike, razvoja i životne sredine, građevinarstva i urbanizma,prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja,rada, zapošljavanja i socijalne politike, zdravlja, saobraćaja, finansija i privrede, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Među članovima su i delegati Uprave carina, Direkcije za mere i dragocene metale, Instituta za standardizaciju Srbije, Akreditacionog tela Srbije, Agencije za bezbednost saobraćaja, Udruženja za metalnu i elektroindustriju i Udruženja za trgovinu u Privrednoj komori Srbije.

U Savetu su i predstavnici organizacija za zaštitu potrošača i to: Centra potrošača Srbije (CEPS) iz Beograda, Asocijacije potrošača Srbije (APOS) iz Novog Sada i Organizacije potrošača Srbije iz
Jagodine.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">