Reklama

Od 1. januara naredne godine ukidaju se carine na uvoz sirovog mleka iz Evropske Unije. To će ugroziti domaće stočare, jer će Srbija morati da uskladi pravila o kvalitetu mleka sa evropskom regulativom.
Nakon prošlogodišnjeg pada u proizvodnji zbog pojave aflatoksina, sada je za njih na pomolu bitka da dokažu da mogu biti konkurentni evropskom farmeru jer nedavno im je iz „Imleka“ predočeno da će se opredeliti za izvoz, ako mleko sa domaćih farmi ne ispuni stroge evropske standarde.

Na reprezentativnoj farmi porodice Vrbaški u Molu, gde se evropski standardi primenjuju deset godina okupili su se farmeri koji isporučuju „Imleku“ mleko ekstra klase. Imaju predloge šta učiniti da se očuva domaća siroviska baza, ali i smelo tvrde da je malo farmera koji će opstati bez podrške države, koja zapravo nema jasnu sliku koliko farmi ima u Srbiji, kojeg su kapaciteta i da li proizvode mleko izvoznog kvaliteta.

Vasa Džigurski iz Bečeja kaže da je samo 40 odsto mleka u kontrolisanoj proizvodnji i da je od toga samo 40 odsto konkurentno sa proizvodima iz EU koji bi ušli u Srbiju 2014. primenom SSP-a.

Sanja Vrbaški iz Mola smatra da je ovo pravi trenutak da se izvrši kategorizacija farmi, da farmeri sami sebe istestiraju šta da učine na svom posedu kako bi mogli dugoročno da planiraju proizvodnju.

Pošto je rok za usklađivanje regulative o mleku sa regulativom EU vrlo kratak, Vlada Smiljanski iz Ade smatra da bi država trebalo taj rok da produži kako bi što veći broj farmera dostigao standarde EU.

Iz ministarstva poljoprivrede ima nagoveštaja da će se i domaća regulativa menjati kako bi podstakla domaćeg farmera da bude konkurentan evropskom.

Najavljuju se i krediti za investicije, alu su stočari skeptični sa razlogom. Obradovalo bi ih da im do kraja godine, kako je resorni ministar Dragan Glamočić obećao, budu isplaćene bar subvencije po muznom grlu od 20.000 dinara, jer je to za njih uslov opstanka.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">