Reklama

Izvor: PKS
18.02.2010.

Pad cena žive mere tovljenika ispod 100 dinara po kilogramui preti da ponovo dođe do prinudnog pokolja stoke. Da bi se to sprečilo potrebno je da Direkcija robnih rezervi otkupi od proizvođača 15.000 tovljenika

U 2009. godini vednost stočarske proizvodnje u Srbiji procenjena je na 1,67 milijardi dolara, što je za 69 miliona dolara manje nego prethodne godine. Učešće stočarstva u bruto društvenom proizvodu poljoprivrede je samo 30,5 odsto i manje je u odnosu na prethodnu godinu čak za 10,5 odsto. U prošloj godini vrednost govedarske proizvodnje iznosi 781 miliona dolara, svinjarstva 578 miliona dolara, ovčarstva 98 miliona dolara, živinarstva 214 miliona dolara i pčelarstva pet miliona dolara. Stočarstvo Srbije nalazi se na klackalici, što znači da u više godina ima pad proizvodnje pa, tek ponekad simboličan rast. Godišnji pad proizvodnje od dva do tri odsto se beleži već dve decenije. Tako smo 1990. godine proizvodili 550.000 tona mesa, dok je u 2008. godini ona iznosila svega 460.000 tona. Ovo je istaknuto na sednici Grupacije klanične industrije Privredne komore Srbije (PKS).

Predsednik Grupacije klaničara PKS Momir Jovanović je naglasio da je ponovo došlo do poremećaja, posebno u svinjasrskoj proizvodnji. Tek što je ona posle pokolja svinja u 2007. godini počela da se oporavalja, zbog nekontrolisanog uvoza, sad je ponovo došlo do pada cena žive mere tovljenika sa 150 na 90 dinara po kilogramu. Ovakvo stanje destimulativno utiče na seljake, koji prete da će ponovo doći do pokolja, kao što je to bilo pre nekoliko godina. Tada je naime, cena bila samo 50 dinara po kilogramu žive mere, pa je uništen stočni fond. Pokolj stoke je bila i posledica nereagovanja države i robnih rezervi. Troškovi proizvodnje za kilogram žive mere tovljenika danas iznose oko 120 dinara, rekao je on. Cena koja se nudi na tržištu proizvodi gubitke kod seljaka, a oni gube motiv za rad. Sve to onda dovodi do praznih tovilišta i prinudnog uvoza mesa.

Da bi to izbegli, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS Milan Prostran ističe da bi Direkcija robnih rezervi trebala da interveniše sa otkupom 10.000 do 15.000 tovljenika. Prostran je posebno ukazao na značaj proizvodnje zbog izvoza mesa i prerađevina u region tržišta CEFTE. Po njegovim rečima, ukoliko bi smanjili proizvodnju i izgubili to tržište, sve bi se pogubno odrazilo na privredu Srbije.

Savetnik u PKS Nenad Budimović je naveo da se smanjuje i izvoz, a povećava legalan i ilegalan uvoz mesa u Srbiju. Tako je prošle godine po njegovim rečima uvezeno samo svinjskog mesa 4.200 tona u vrednosti od 13,8 miliona dolara, dok je izvezeno svega 581 tona za 2,4 miliona dolara. Uvozno meso je stizalo iz više zemlja, pre svega iz okruženja, a zatim i iz Nemačke, Holandije, Italije, Španije… Primera radi, kaže on, u Makeodniju smo izvozili kukuruz, oni sa njime hranili svinje, pa ih prodavali u Srbiji. Zar ne bi bilo bolje da smo radili obrnuto, naglasio je Budimović.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">