Stručnjaci su istakli da je neophodno što pre zaustaviti pad u stočarskoj proizvodnji i osipanje stočnog fonda. Hitno izraditi programe za razvoj pojedinih segmenata stočarstva

Stočarstvo u Srbiji nalazi se na najnižim granama do sada, a u toj oblasti se belezži pad od 1,5 do tri odsto na godišnjem nivou, konstatovano je na petoj Nacionalnoj konferenciji o agrobiznisu. Konferenciju na temu ,,Perspektive razvoja stočarske proizvodnje u Srbiji’’, koja je održana u Privrednoj komori Srbije, organizovali su udruženje novinara za poljoprivredu“Agropres i Agrobiznis magazin. Stručnjaci su istakli da je neophodno što pre zaustaviti pad u stočarskoj proizvodnji i osipanje stočnog fonda, ali i dodali da stvari“ne treba lomiti preko kolena i da će za to biti potrebne godine.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Vlade Srbije Maja Timotijević kazala je da se u stočarstvu od 90-e godine prošlog veka beleži prosečan pad od 1,5 odsto godišnje, kao i da je broj i kvalitet grla došao na najnižu tačku. U Srbiji imamo prosečno 0,35 uslovnih grla po hektaru, dok u je u Evropi taj prosek, jedno uslovno grlo po hektaru, rekla je ona. Maja Timotijević je naglasila da je stočarstvo zamajac poljoprivrede, i napomenula da će agrarni budžet za narednu godinu biti na istom nivou kao i u 2013, ali da će sredstva biti drugačije raspodeljena, i to u korist stočarstva.Treba što pre doneti i strategiju razvoja poljoprivrede, jer je stočarstvo grana koja ne trpi neizvesnost, navela je Timotijević.

Direktorka departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Snežana Trivunović rekla je da je neophodno unaprediti rasni sastav nekih vrsta, jačati domaću genetiku, povećati brojno stanje stoke svih vrsta, kao i broj grla pod kontrolom produktivnosti (umatičena grla sa pedigreom). Što se tiče plasmana na strana tržišta, treba podići konkurentnost domaćih proizvođača, usaglasiti se sa regulativom EU i obezbediti potrebne sertifikate i kvalitet proizvoda, navela je Snežana Trivunović.

Savetnik predsednika PKS Vojislav Stanković rekao je da je udeo stočarstva u poljoprivrednoj proizvodnji u 2013. spao na 28,6 odsto, ukazujući da on u dobro strukturisanim” poljoprivredama iznosi 50 odsto. Po njegovim rečima, stopa pada u stočarstvu iznosi od dva do tri odsto godišnje, a za obnovu osnovnog stada kakvo smo imali 80-ih treba nam minimum 10 godina. Stanković je rekao i da nemamo vše vremena za usvajanje strategije, već treba hitno izraditi programe za razvoj pojedinih segmenata stočarstva.

Predsednik Udruženja odgajivača ovaca i koza“Bikara, Vladimir Kankaraš iz Vrbasa, tvrdi da nije sve tako crno kao što izgleda. On je istakao da Udruženje radi na unapređenju proizvodnje, ilustrujući to nedavnim uvozom 700 kalitetnih koza iz Francuske. Od 2016. godine tražićemo i prestanak otkupa grla koja nisu u sistemu kontrole kvaliteta, kazao je Kankaraš.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">