Radnici Centra za strna žita u Kragujevcu drugi dan štrajkuju u zgradi Šumadijskog okruga, gde od jutros zaposlenima ne dozvoljavaju da uđu u svoje kancelarije
Štrajkači su u zgradu pustili jedino načelnika okruga Zorana Rajovića i njegove saradnike, kao i portira.

Radnici su taj vid protesta juče i najavili, pa je samo nekolicina državnih službenika jutros pokušala da uđe u kancelarije.

Od 51 zaposlenog u Centru za strna žita štrajkuje njih 44, tražeći isplatu 14 zarada, overu zdravstvenih knjižica i uplatu penzijskog osiguranja za 2011. i 2012. godinu. Preostalih sedam radnika su naučnici i oni redovno dobijaju zarade jer su angažovani na određenim projektima resornog ministarstva.

Štrajkače je danas posetio i predsednik gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Jugoslav Ristić, koji je podsetio da je račun Centra u blokadi od 2009. godine i da je država, koja je i osnivač, u obavezi da reši brojne probleme te najstarije naučno-istraživačke ustanove na Balkanu.

Pre godinu dana, posle štrajka radnika Centra za strna žita u zgradi Šumadijskog okruga, potpisan je protokol za rešavanje njihovih problema između gradske uprave i resornog ministarstva, ali do danas je na tome i ostalo.

Pre više od dve godine, naučni radnici spalili su kopije diploma i doktorskih radova, zbog kašnjenja u isplati zarada, što je bilo posledica blokade računa Centra za strna žita.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">