Stranci će u Srbiji moći da kupuju poljoprivredno zemljište već od 2017. godine pošto Vlada, uprkos najavama, nije pokrenula inicijativu u Briselu za pomeranje tog roka, saznaje “Blic”.

U Ministarstvu poljoprivrede nisu želeli za naš list da kažu ni reč na ovu temu. Podsećanja radi, sa ove adrese je pre nekoliko meseci najavljeno da je pokrenuta inicijativa za odlaganje prodaje oranica strancima.

– Pokrenuli smo inicijativu, kao i kolege iz Hrvatske, da osam godina nakon ulaska Srbije u EU stranci ne mogu da kupuju poljoprivredno zemljište. Bilo bi dobro ako uspemo – rekao je tada Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Na pitanje zašto inicijativa nije ni pokrenuta, izvor iz Vlade Srbije kaže da još nije postignuta saglasnost na domaćem terenu s kojim argumentima da nastupimo u Briselu.

Aleksandar Senić, predsednik Odbora za poljoprivredu, smatra da nije moguće odložiti prodaju zemlje onako kako su to predstavnici Vlade predočili.
– Pošto su shvatili da su ti pregovori neuspeh, predstavnici vlasti su tom navodnom inicijativom našli način da kroz medije prikažu interesovanje za taj problem i najave da će podneti zahtev za odlaganje – kaže Senić.

Đorđe Bugarin, predsednik Privredne komore Vojvodine, slaže se da zahtev nema smisla, jer on podrazumeva izmenu SSP-a koji bi morale da ratifikuju sve članice EU. Rešenje je, po njemu, izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim će strancima biti otežana kupovina.

– Zemlja na najboljim lokacijama i dalje je na ceni, ostalim parcelama pada cena – kaže Vojislav Malešev, predsednik Udruženja paora “100P Plus”.

Rešenje povoljniji krediti
Aleksandar Senić, predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, kaže da Vlada mora da omogući povoljne kredite našim građanima za kupovinu zemlje. „To je jedini način da naši državljani budu u prednosti u odnosu na strance“, smatra Senić.

Izvor: Blic

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">